Onderzoeksrechter Michel Claise trekt zich terug uit onderzoek Qatargate

Michel Claise

Onderzoeksrechter Michel Claise trekt zich terug uit het onderzoek over corruptie in het Europees Parlement. Dat meldt het federaal parket. Het onderzoek wordt nu overgenomen door een andere onderzoeksrechter die al verschillende keren is tussengekomen in het dossier, aldus het federaal parket.

‘Er zijn recent een aantal elementen opgedoken die de objectieve leiding van het onderzoek in vraag zouden kunnen stellen’, klinkt het in een mededeling van het federaal parket. ‘Als voorzorgsmaatregel en teneinde het gerecht toe te staan haar werk in alle sereniteit voort te zetten is er een noodzakelijke scheiding nodig tussen het privé en familiaal leven en de professionele verantwoordelijkheden. Het is om die reden dat de onderzoeksrechter ons heeft laten weten dat hij vanavond besloten heeft zich uit het dossier terug te trekken.’ 

‘Dit niettegenstaande het gebrek aan objectieve elementen die noch de eerlijkheid van iedere betrokkene in vraag zouden kunnen stellen noch de omvang van het werk dat zowel hij als de onderzoekers hebben bewerkstelligd’, luidt het verder. ‘Het onderzoek wordt overgenomen door een andere onderzoeksrechter die eveneens reeds verschillende keren is tussengekomen in het dossier. In het belang van het onderzoek zal het federaal parket vandaag geen verdere mededelingen doen in dit dossier.’

Eerder maandagavond raakte bekend dat het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino maandag naar België is gekomen en door de onderzoeksrechter werd verhoord. ‘Mijn cliënt heeft in Italië afstand gedaan van de lopende procedures en van zijn betwisting van het Europees aanhoudingsbevel’, zegt meester Dimitri de Béco, de advocaat van Cozzolino.

‘Hij is uit vrije wil naar België gekomen om te antwoorden op de vragen van de onderzoekers en de onderzoeksrechter. Vanavond is hij verhoord door de onderzoeksrechter, maar die heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel aanhoudingsbevel. Dinsdag zal hij verder ondervraagd worden door de politie, en zal de onderzoeksrechter een beslissing nemen.’

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en van Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In dat dossier werden op 9 december niet alleen Panzeri, maar ook zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini opgepakt. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Op 11 februari werd ook het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella onder aanhoudingsbevel geplaatst. 

Figa-Talamanca werd na enige tijd door de onderzoeksrechter vrijgelaten, terwijl de vier andere verdachten allemaal onder elektronisch toezicht werden geplaatst. Onderzoeksrechter Michel Claise besliste vervolgens om Marc Tarabella, Francesco Giorgi en Eva Kaili onder voorwaarden vrij te laten. 

Het Belgische gerecht had ook aan Italië om de overlevering van het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino gevraagd. Ook hij wordt ervan verdacht geld te hebben ontvangen van landen zoals Qatar of Marokko om beslissingen van het Europees Parlement in hun voordeel te beslechten. De man was in Italië onder huisarrest geplaatst en verzette zich tegen zijn overlevering aan België, maar besliste uiteindelijk om uit eigen beweging naar België te komen. Volgens zijn advocaat blijft Cozzolino wel betwisten dat hij zich heeft laten omkopen.

Partner Content