Onderzoek naar Russische beïnvloeding wijst richting Nederlandse Forum voor Democratie

Europarlementslid Marcel de Graaff (Forum voor Democratie) © Getty
Jeroen de Preter

In de zaak rond de pro-Russische nieuwssite Voice of Europe hebben Belgische speurders woensdagochtend het kantoor en de woning doorzocht van de assistent van Marcel de Graaff, Europarlementslid voor het Nederlandse Forum voor Democratie.

Een correspondent van Der Spiegel zag woensdagochtend hoe Belgische en Franse speurders het Brusselse kantoor van de Nederlandse Europarlementariër Marcel de Graaff (Forum voor Democratie) binnendrongen.

Wat later kwam het Openbaar Ministerie (OM) met het bericht dat er ‘aanwijzingen’ zijn dat De Graaffs medewerker, Guillaume P., een belangrijke rol speelde in de zaak rond de pro-Russische nieuwssite Voice of Europe.

In een reactie op X liet De Graaf weten dat de huiszoeking ‘als een volslagen verassing’ komt. ‘Overigens heb ik geen enkele betrokkenheid bij wat voor een zogenaamde Russische desinformatieoperatie dan ook.’

De Graaffs medewerker Guillaume P. is in radicaal-rechtse kringen geen onbekende. De Fransman begon zijn politieke carrière bij het Franse Rassemblement National, maar moest die partij verlaten na een antisemitismeschandaal. In 2019 begon hij te werken voor Maximilian Krah, de Europarlementariër voor de Alternative für Deutschland die onlangs in opspraak kwam nadat hij de misdaden van de SS had gerelativeerd.

De naam van Krah wordt overigens ook in deze zaak genoemd.

De zaak rond Voice of Europe kwam aan het licht nadat de Tsjechische inlichtingendienst eind maart had onthuld hoe het in Praag gevestigde platform werd aangestuurd door Moskou. Brein achter het medium zou Viktor Medvedchuk zijn, een Oekraïense oligarch en een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

Voice of Europe zou ook een instrument zijn om financiële steun te verlenen aan pro-Russische kandidaten in Europa.

Ondertussen lijkt ook duidelijk dat Voice of Europe meer is dan enkel een propagandakanaal. Zo was het volgens inlichtingendiensten ook een instrument om financiële steun te verlenen aan pro-Russische kandidaten in Europa. Der Spiegel heeft het in dit verband over bedragen tot een miljoen euro.

‘De doelen van Rusland zijn zonneklaar’, verklaarde premier Alexander De Croo vorige maand nog. ‘Meer pro-Russische politici in het Europees Parlement verkozen krijgen om de Europese steun aan Oekraïne af te zwakken.’

Voor zover bekend zijn bij deze zaak geen Belgische Europarlementsleden betrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content