Deelstaatverkiezingen Duitsland: uiterst rechtse AfD wint in Thüringen, wordt nipt tweede in Saksen

AfD-kopstuk Björn Höcke houdt campagne in de Duitse deelstaat Thüringen. © Getty

Het uiterst rechtse Alternative für Deutschland (AfD) heeft de deelstaatverkiezingen in de Duitse deelstaat Thüringen gewonnen. Dat blijkt uit de officiële resultaten, die zondagavond laat bekend werden gemaakt.

Het AfD van kopman Björn Höcke kwam al als eerste uit de exitpolls in Thüringen, in het centrum van het land, en die overwinning wordt bevestigd nu alle stemmen geteld zijn. De extreemrechtse partij haalde 32,8 procent van de stemmen en haalt het daarmee ruim van de CDU, die het met 23,6 procent van de stemmen moet stellen. Het is de eerste keer dat Alternative für Deutschland een deelstaatverkiezing wint. 

De derde plaats is voor de Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), een nieuwe partij die is afgesplitst van Die Linke en 13,1 procent van de stemmen haalde. Die Linke strandt op een vierde plaats,  de sociaaldemocraten van SPD haalden 6,1 procent. De Groenen haalden maar 3,2 procent van de stemmen, onvoldoende voor een zetel in het deelstaatparlement. De opkomst lag met 73,6 procent een stuk boven de verwachtingen.

Saksen stemt christendemocratisch, AfD nipt tweede

In de deelstaatverkiezingen in de Duitse deelstaat Saksen is de christendemocratische CDU de grootste partij geworden. Dat blijkt uit de volledige resultaten, die kort na middernacht bekend werden gemaakt. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland wordt nipt tweede.

De CDU kreeg 31,9 procent van de stemmen in Saksen. Het AfD volgt op korte afstand met 30,6 procent. De nieuwe Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), een afsplitsing van Die Linke, wordt de derde partij met 11,8 procent van de stemmen.  SPD, de Groenen en Die Linke halen respectievelijk 7,3, 5,1 en 4,5 procent van de stemmen in Saksen. De opkomst was met 74,4 procent de hoogste ooit voor een deelstaatverkiezing in Duitsland. Dat blijkt uit de volledige resultaten, die kort na middernacht bekend werden gemaakt. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland wordt nipt tweede.

Zetelverdeling in Saksen wordt herberekend

De kiescommissie in de Duitse deelstaat Saksen gaat de zetelverdeling herberekenen. Verschillende partijen en onafhankelijke waarnemers suggereerden dat de mogelijke zetelverdeling verkeerd was berekend. Het uiterst rechtse Alternative for Germany (AfD), dat kort achter de christendemocratische CDU tweede eindigde, zou een zetel te veel hebben gekregen bij de voorlopige resultaten, meldde de krant Leipziger Volkszeitung.

Het AfD komt volgens de projecties uit op meer dan een derde van de zetels in het deelstaatparlement van Saksen. Dat zou de partij een veto geven bij bepaalde juridische aanstellingen en wetgeving die een tweederdemeerderheid vereisen. Nauwkeurig getelde resultaten zouden het uiterst rechtse blok evenwel net onder die drempel brengen, aldus de Leipziger Volkszeitung. 

Alle partijen in Saksen hebben beloofd niet met het AfD samen te werken, waardoor de partij niet aan de macht kan komen. De huidige premier van de deelstaat Michael Kretschmer (CDU) zal naar verwachting in de komende dagen gesprekken opstarten om een nieuwe coalitie te vormen.  Volgens de voorlopige resultaten kreeg de CDU 31,9 procent van de stemmen.Het AfD volgt op korte afstand met 30,6 procent. Een woordvoerster van de verkiezingscommissie in de Oost-Duitse deelstaat, zei tegen persbureau DPA dat ze op de hoogte waren van de meldingen en dat die onderzocht worden.

Partner Content