Nederlands regeerakkoord: rem op migratie en asiel, onder meer via noodrecht

Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie. © Belga

De nieuwe Nederlandse regering heeft haar regeerakkoord naar de Tweede Kamer gestuurd, waarmee het openbaar is geworden. De  coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB beslisten onder meer om het noodrecht te activeren door een asielcrisis uit te roepen en om ook de komende jaren geld vrij te maken voor gratis schoolmaaltijden.

Er is afgesproken dat minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber en minister-president Dirk Schoof zo snel mogelijk het noodrecht activeren door een asielcrisis uit te roepen. Zo kan de regering meer maatregelen nemen om de asielinstroom te beperken. Ook moeten de Tweede en Eerste Kamer niet eerst akkoord gaan, dat kan achteraf.

Nog rond asiel en migratie is beslist om onder meer gezinshereniging van meerderjarige kinderen in te perken en het begrip ‘kerngezin’ krapper in te vullen, asielzoekers die niet op een zitting of afspraak verschijnen te kunnen afwijzen en asielzoekers niet langer na vijf jaar automatisch een asielvergunning voor onbepaalde tijd te geven.

Andere maatregel in het akkoord: de regering besliste om de komende jaren geld vrij te blijven maken voor gratis schoolmaaltijden. Die werden geïntroduceerd door het vorige kabinet en de nieuwe coalitie leek er aanvankelijk mee te willen stoppen. Maar in het regeerprogramma staat dat toch besloten is ermee door te gaan. ‘Een basisvoorwaarde om je op school te kunnen ontwikkelen is een gevulde maag’, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

Oekraïne, Israël

Ook komt er een ‘dunbevolktheidstoeslag’ voor het onderwijs in gebieden waar weinig leerlingen wonen. Daarmee moet in zo’n regio de laatste school van zijn soort worden gered als die anders dreigt te verdwijnen.

Ook komt er een Pact Ondernemingsklimaat en in het najaar een ondernemingsklimaattop, om het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om zich te vestigen in Nederland, te investeren en uit te breiden.

Schoof en co. willen huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekening ook de komende jaren helpen. Zo is voor 2025 en 2026 een niet nader genoemd bedrag opzij gezet. Om het personeelstekort in de zorg aan te pakken wordt de ‘administratietijd’ gehalveerd. Dat moet lukken dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en digitalisering. Ook is beslist om de gesloten jeugdzorg zo snel mogelijk af te bouwen en een plan te maken om het gebruik van vapes onder jongeren terug te dringen. 

Wat buitenlands beleid betreft, blijft Nederland Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel steunen in de oorlog met Rusland. Er moet ook blijvend 2 procent van het bruto binnenlands product naar Defensie gaan. In het Israëlisch-Palestijnse conflict blijft de regering achter een tweestatenoplossing gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content