Nazigezangen en Hitlergroet in Duitse bar gaan viraal: uitbater reageert geschokt

Bar Pony op het Duitse eiland Sylt. © Belga

Op het Duitse eiland Sylt zongen enkele feestvierders in een bar racistische leuzen op het nummer L’ amour toujours van Gigi D’Agostino. Een filmpje met de taferelen circuleert op sociale media. De uitbater reageert. ‘Het personeel heeft er niets van gemerkt.’

Tim Becker is sinds 2020 uitbater van bar Pony op Sylt, een plek die als een eliteclub bekendstaat. Elk jaar worden op Pinksteren feestjes georganiseerd op het eiland aan de Duits-Deense grens. Dit jaar waren in Pony ongeveer 400 gasten uit heel Duitsland aanwezig.

Er circuleert een video waarin enkele gasten van uw bar te zien zijn. Ze zingen haatdragende leuzen tegen buitenlanders. Een van hen insinueert op z’n minst een Hitlergroet te doen. Is dat normaal bij u?

Tim Becker: Helemaal niet, we waren geschokt toen we donderdagavond de beelden voor het eerst zagen. De betrokkenen krijgen bij ons meteen een toegangsverbod. Dat zal hen waarschijnlijk niet interesseren want ze kunnen altijd elders naartoe, maar we zullen er alles aan doen om ook de toegang tot andere clubs en bars te beperken. Ik heb veel connecties in de Duitse horecawereld en zal de namen aan collega’s doorgeven, zodat ze ook in hun systeem opgenomen kunnen worden.

U weet dus wie de mensen in het filmpje zijn?

Becker: We hebben op verschillende manieren tips gekregen over wie het gaat, ja. Voorlopig weten we dat het gaat om vijf personen van midden de twintig. Enkelen komen zelfs uit Zuid-Duitsland. Het zijn geen vaste klanten.

Als iemand merkt dat er extreemrechts gedachtegoed verspreid wordt, dan moet dat onmiddellijk bij het personeel gemeld worden.

U hebt de video op donderdagavond nog eens op Instagram gepost met het bijschrift: ‘Als we iets hadden opgemerkt, zouden we de gasten uiteraard buitengezet hebben.’ Heeft echt geen enkele werknemer iets gemerkt? Er waren toch obers en portiers op het feest?

Becker: We hebben dat ondertussen intern besproken en niemand heeft iets gemerkt. Er is een bar op ons terras van 300 vierkante meter en een dj speelde luide muziek. Op Pinksteren gingen alle remmen los, ongeveer 400 gasten zongen en dansten op de tafels. Naast het terras loopt een straat die ook ‘de whiskymijl’ wordt genoemd, omdat er veel Ferrari’s rijden. We spreken van een geluidssterkte van ongeveer 95 decibel, bijna even luid als een concert. Als er dan honderd mensen meezingen met Gigi D’Agostino en enkelen naziteksten zingen, merkt niemand dat.

In het filmpje lijkt de omgeving helemaal niet zo luid.

Becker: Hou uw smartphone tijdens een concert eens in de lucht en spreek iets in. U verstaat in het echt bijna niets, terwijl de gsm waarschijnlijk uw woorden best goed opneemt. Het voorval is trouwens ook op onze bewakingscamera’s te zien, maar de teksten zijn onverstaanbaar, ze gaan op in de muziek.

Omstanders moeten toch wel iets gehoord hebben. Waarom hebben zij dat dan niet gemeld bij het personeel?

Becker: Dat vroegen wij ons ook af, en daarom hebben we besloten om onze gasten te sensibiliseren. Als iemand merkt dat er extreemrechts gedachtegoed verspreid wordt, dan moet dat onmiddellijk aan de bar of bij het personeel gemeld worden. Het moet duidelijk zijn dat we zoiets niet tolereren.

Zo ziet bijna iedereen eruit Sylt. We kunnen hun echte karakter niet zien aan hun uiterlijk.

Het nummer L’amour toujours van Gigi D’Agostino werd al vaker misbruikt voor racistische teksten. Waarom heeft de dj het nummer toch gespeeld?

Becker: Ik wist niet dat het nummer op die manier misbruikt werd. Dat hoorde ik voor het eerst van de politie. Als we dat eerder hadden geweten, zouden we het nummer niet gespeeld hebben. Dat zullen we vanaf nu ook niet meer doen.

Elk jaar zijn er wilde feesten op Pinksteren. Hoeveel medewerkers had u in dienst dat weekend?

Becker: Ongeveer vijftien per dag, inclusief barpersoneel en security. We letten extra op veiligheid op zulke dagen, en er waren dan ook geen vechtpartijen. De portiers zorgen ervoor dat er niemand binnenkomt die te dronken is of ongepaste kledij draagt.

Waarop let het team dan precies? De bewuste groep draagt geen bomberjacks, maar polo’s en een trui losjes over de schouders.

Becker: Zo ziet bijna iedereen eruit op Sylt. Dat is moeilijk voor ons. We kunnen hun echte karakter niet aflezen van hun uiterlijk.

Iemand beweert in een Google Review van uw bar dat het veiligheidspersoneel bedenkelijke uitspraken heeft gedaan over mensen en hun ‘oriëntatie’ of afkomst. Kunt u daar iets over zeggen?

Becker: Ons veiligheidspersoneel heeft zelf een migratieachtergrond, dus ik vind die beschuldiging niet echt geloofwaardig. We zijn ons in ieder geval niet bewust van iets dergelijks en we zouden dat hier ook niet tolereren.

Vertaling: Chloé Cottyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content