Milieuorganisaties slepen Duitse overheid voor de rechter wegens gebrekkig klimaatbeleid

Overstromingen in Hesse © Getty

Milieuorganisaties Greenpeace en Germanwatch slepen, met behulp van 54.000 handtekeningen van Duitse burgers, de Duitse overheid opnieuw voor de rechter. De organisaties zijn met name niet te spreken over de aangepaste klimaatwetgeving en hebben daarom een nieuwe rechtszaak opgestart voor het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe.

Volgens de organisaties schendt de overheid het grondwettelijk recht op vrijheid en op gelijkheid door effectieve klimaatmaatregelen op de lange baan te schuiven. ‘Emissiereducties moeten tijdig worden ingevoerd en geïmplementeerd, en het amendement op de klimaatbeschermingswet bereikt precies het tegenovergestelde’, stelt Roda Verheyn, de advocaat voor de klagers.

Het Duitse parlement stemde in de lente in met een aanpassing van de wet die tekorten in sectoren en over tijd uitvlakt, zo lang het uiteindelijke doel wordt bereikt. Daarvoor moest elke sector afzonderlijk een bepaald doel halen. Indien dat niet het geval was, dienden dringend extra maatregelen worden genomen. Zo behaalden vorig jaar de sectoren transport en gebouwen hun doelstelling niet. Met de aangepaste wetgeving worden eventuele tekorten over alle sectoren heen pas na twee jaar aangepakt.

In 2021 trokken de organisaties al eens eerder naar het Grondwettelijk Hof. Toen bestempelde het Hof de Duitse klimaatwet als “ontoereikend”. De regering van toenmalig bondskanselier Angela Merkel besloot daarop onder meer dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal moet zijn, vijf jaar eerder dan tot dan toe het doel was.

Partner Content