Meloni legt zich niet neer bij beslissing rechter en wil asielvragen in Albanië laten behandelen
De Italiaanse regering wil haar plannen doorzetten om asielaanvragen buiten de Europese Unie te laten behandelen. Een Italiaanse rechtbank verklaarde donderdag de opsluiting van twaalf asielzoekers uit Bangladesh en Egypte in centra in Albanië ongeldig, maar Rome gaat daartegen in beroep.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni had donderdag al aangekondigd zich niet neer te leggen bij de beslissing van de rechter. Maandag vindt in Italië een bijzondere ministerraad plaats over de kwestie.
De rechter oordeelde dat de twaalf mannen uit landen komen die niet als veilig worden bestempeld, waardoor ze niet in aanmerking komen voor het nieuwe Italiaanse migratiebeleid. De rechter baseerde zich op een arrest van het Europese Hof van Justitie over het concept van veilige landen van herkomst.
De Italiaanse regering had onlangs de lijst van veilige landen uitgebreid tot 22 landen, maar deze lijst bevat landen waarvan sommige regio’s niet als veilig beoordeeld worden. Het Hof van Justitie had enkele weken geleden echter geoordeeld dat de lidstaten van de Europese Unie enkel volledige landen als veilig kunnen aanduiden, en niet slechts een deel van het grondgebied.
Meloni kondigde al aan dat haar coalitie nieuwe regels zou invoeren. ‘Ik denk niet dat het aan het gerecht is om te beslissen welke landen veilig zijn, maar aan de regering’, stelde ze.
Oppositie: ‘Mislukking’
De twaalf mannen werden ondertussen met een schip van de Italiaanse kustwacht van Albanië naar de Italiaanse havenstad Bari gebracht. Ze maakten deel uit van een groep van 16 migranten die woensdag werden onderschept door de Italiaanse autoriteiten op de Middellandse Zee. Vier van hen werden eerder al terug naar Italië gebracht omdat ze minderjarig zijn of ernstige gezondheidsproblemen hebben.
De Italiaanse oppositie noemde het plan van Meloni om asielaanvragen buiten de EU af te handelen al een mislukking.
De bedoeling was om asielzoekers uit veilige landen naar centra in Albanië te sturen om hun asielaanvraag versneld te laten afhandelen. Wie recht heeft op asiel mag doorreizen naar Italië, de anderen moeten weer vertrekken.
Italië is het eerste EU-land dat asielzoekers overbrengt naar een derde land. Het controversiële plan wordt met argusogen gevolgd door de andere lidstaten.