Macron ontbindt Franse parlement na nederlaag in Europese verkiezingen

Emmanuel Macron op 9 juni 2024 © AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Assemblée nationale, het lagerhuis van het Franse parlement, ontbonden. Dat heeft hij zondagavond aangekondigd nadat de resultaten van de Europese verkiezingen werden bekendgemaakt.

De extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) is de grote winnaar van de Europese verkiezingen in Frankrijk.

Macron schrijft parlementsverkiezingen uit in Frankrijk na de tegenvallende resultaten van de Europese verkiezingen. De eerste ronde van de verkiezingen zal plaatsvinden op 30 juni, de tweede ronde op 7 juli, kondigde Macron aan in een televisietoespraak. 

“De uitslag van de Europese verkiezingen is geen goed resultaat voor de partijen die Europa verdedigen”, aldus Macron. “De opkomst van nationalisten en demagogen is een gevaar voor ons land.”

Met goed 15 procent blijft Macrons partij ver achter op het RN van Marine Le Pen, die uitkomt op meer dan 30 procent, of 29 à 31 zetels.

RN-lijsttrekker Jordan Bardella vroeg Macron in een eerste reactie zondagavond plechtig “nieuwe parlementsverkiezingen te organiseren, na de vernietigende nederlaag” voor het presidentiële kamp.

Partner Content