Le Pen verdedigt zich fel in proces wegens verduistering EU-geld

Marine Le Pen © Belga

De Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen heeft zich maandag fel verdedigd voor de correctionele rechtbank van Parijs waar ze samen met een twintigtal andere personen terechtstaat voor verduistering van Europese fondsen. “Ik heb niet het gevoel dat ik ook maar de minste overtreding of onwettigheid heb begaan”, stelde Le Pen die twee uur lang vooral om de hete brij heen draaide.

Le Pen kwam maandag voor het eerst aan het woord tijdens het proces dat op 30 september van start ging. Samen met haar medebeklaagden wordt ze ervan verdacht tussen 2004 en 2016 fondsen van de Europese Unie te hebben aangewend om assistenten te bekostigen die in realiteit voor de partij werkten.

Tijdens haar ondervraging hield de voormalige leider van het Rassemblement National (RN) vol dat het werk van parlementaire medewerkers niet precies gedefinieerd is.

‘Het parlementslid bepaalt de aard van het werk van de assistent’, verklaarde ze. ‘Het werk van een parlementslid is ten guste van hun partij’, voegde ze eraan toe. Een assistent werkt voor zijn parlementslid, maar kan op die manier ook voor de partij werken. Le Pen gaf ook nog aan dat de assistenten als het ware gedeeld werden tussen de verschillende Europarlementsleden van de partij omdat RN, toen nog Front National, niet in een fractie zetelde.

De beschuldigden riskeren tot tien jaar cel en geldboetes. Het proces wordt in Frankrijk met argusogen gevolgd omdat ook een verbod om een openbaar ambt te bekleden kan worden uitgesproken. Op die manier zou Le Pen mogelijk niet meer kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen in 2027. Het proces loopt nog tot 27 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content