Knack en onderzoekscollectief Lost in Europe winnen Europese prijs

© Getty Images

De Europese Daphne Caruana Galiziaprijs voor journalistiek gaat dit jaar naar het ‘Lost in Europe’-onderzoekscollectief. Dat collectief, waaraan ook Belgische journalisten deelnemen, voert onderzoek naar niet-begeleide minderjarigen die verdwijnen eens ze aankomen in Europa.

Veertien media uit heel Europa nemen deel aan het collectief, en voor België zijn dat De Standaard, Knack en VRT NWS. Andere partners komen onder meer uit Duitsland, Italië en Nederland. 

De journalisten achterhaalden onder meer dat tussen 2021 en 2023 meer dan 50.000 niet-begeleide minderjarigen verdwenen zijn, en vermoed wordt dat dat cijfer nog hoger kan liggen. 

‘Van de 27 Europese landen die we om gegevens vroegen, plus Moldavië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, hebben slechts 20 geantwoord, en slechts 13 landen hebben gegevens bezorgd’, zei Geesje van Haren, die de prijs woensdagavond in het Europees parlement in ontvangst nam in naam van het collectief. ‘Grote landen zoals Frankrijk en Spanje hebben zelfs niet correct geantwoord.’

Ze herhaalde dat de EU-lidstaten verantwoordelijk zijn voor deze kinderen. 

De Caruana Galiziaprijs, die ondersteund wordt door het Europees parlement, is in 2021 voor het eerst uitgereikt, als eerbetoon aan de Maltese journaliste die in 2017 omkwam bij een aanslag met een bomauto. Een jury van vertegenwoordigers van de pers en het middenveld uit de hele Europese Unie reikt deze prijs, met een waarde van 20.000 euro, elk jaar uit rond de verjaardag van de moord op de Maltese journaliste.

Partner Content