Klimaatactiviste Greta Thunberg opgepakt bij wegblokkade in Den Haag

Greta Thunberg © Getty

In Den Haag heeft de politie zaterdag de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg aangehouden bij een protestactie. Dat stelde een verslaggever van het Nederlandse persbureau ANP vast.

De 21-jarige Thunberg, die in 2018 wereldwijd bekend werd door haar schoolstakingen voor het klimaat, nam in Den Haag deel aan een blokkade op de Zuid-Hollandlaan. Die was georganiseerd door de activistische klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR).

Het plan van de honderden aanwezige klimaatactivisten was eigenlijk om de A12 in Den Haag te blokkeren, iets wat ze al 36 keer eerder deden. Dat kon de politie echter verhinderen, waarna een groep van een honderdtal niet veel verder naar de Zuid-Hollandlaan trok.

De politie pakte Thunberg op kort nadat zij zich met een aantal anderen bij de groep op de Zuid-Hollandlaan had gevoegd. De Zweedse werd op een stadsbus met arrestanten gezet. Vanuit die bus liet ze telefonisch aan het het ANP dat haar arrestatie rustig is verlopen.

Thunberg is aanwezig bij het protest in Den Haag omdat tijdens de blokkade nieuwe internationale acties worden aangekondigd tegen subsidies en fiscale voordelen voor fossiele brandstoffen.

Partner Content