Huiszoeking in Europees Parlement in Russische inmengingszaak

© Getty Images

Het Belgische gerecht is woensdagochtend een huiszoeking gestart in het Europees Parlement in een onderzoek naar Russische inmenging. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is aan Belga bevestigd door het federaal parket. De actie kadert in het gerechtelijk onderzoek naar nieuwswebsite Voice of Europe.

“In het kader van een dossier van het federaal parket dat in april 2024 is gestart, heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel, in opdracht van een onderzoeksrechter bij de Nederlandstalige rechtbank in Brussel huiszoekingen uitgevoerd in de woonplaats van een medewerker van het Europees Parlement te Schaarbeek, evenals in zijn bureau van het Europees Parlement te Brussel”, meldt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse.

“Simultaan gebeurde in nauwe samenwerking met Eurojust en de Franse gerechtelijke autoriteiten tevens op vraag van de Belgische onderzoeksrechter een zoeking in het bureau van deze medewerker in het Europees Parlement te Straatsburg.” 

De huiszoekingen kaderen volgens het federaal parket in een dossier naar inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie en hebben betrekking op aanwijzingen van Russische inmenging, waarbij via de ‘nieuwswebsite’ Voice of Europe leden van het Europees parlement zouden zijn benaderd en betaald voor de promotie van Russische propaganda. Er zijn aanwijzingen dat de betrokken medewerker van het Europees Parlement hierin een aanzienlijke rol speelde, klinkt het.

Voice of Europe kwam in maart in het vizier nadat de Tsjechische inlichtingendiensten het bestaan van een netwerk hadden onthuld dat door Moskou wordt gefinancierd en via de website van Voice of Europe pro-Russische propaganda verspreidde. Zo zou het netwerk de Europese verkiezingen van juni willen beïnvloeden.

In de nasleep van die zaak kondigde de Belgische premier Alexander De Croo aan dat ook het federale parket in België een onderzoek heeft geopend naar Russische inmenging in het Europees Parlement. Zo zouden Europarlementsleden betaald zijn om pro-Russische propaganda te verspreiden.

De website Voice of Europe werd vanuit Praag aangewend om de Europese Unie te ontraden om Oekraïne te helpen in de strijd tegen Rusland. Volgens de Tsjechische inlichtingendienst BIS werd het netwerk gefinancierd vanuit Moskou. Meerdere Europese politici zouden hebben samengewerkt met de site en betaald zijn geweest met Russische fondsen die ook werden aangewend om campagnes voor de opkomende Europese verkiezingen te financieren.

Voice of Europe liet vooral extreemrechtse politici, onder wie ook Vlaamse Belangers Filip Dewinter en Filip Brusselmans, aan het woord. Eerder deze maand haalde de Europese Unie de website nog offline en voegde ze toe aan de Europese sanctielijst.

Partner Content