Huawei-lobbywerk: Italië weigert verdachte uit te leveren aan België

Speurders onderzoeken of Huawei-lobbyisten hun boekje te buiten zijn gegaan bij het beïnvloeden van Europarlementsleden © AFP

In het onderzoek naar mogelijke corruptie door het Chinese telecombedrijf Huawei heeft het Italiaanse gerecht dinsdag geweigerd om Lucia Simeone, medewerkster van een Italiaans Europarlementslid, uit te leveren aan België.

Het hof van beroep van Napels oordeelde dat er geen grond was om gevolg te geven aan het Europees aanhoudingsbevel dat op 13 maart werd uitgevaardigd door een Brusselse rechter wegens onder meer corruptie en witwassen van geld.

De advocaat van Simeone heeft het vonnis overgemaakt aan het Franse persbureau AFP. De medewerkster van Fulvio Martusciello werd op 21 maart opgepakt op basis van het Europees aanhoudingsbevel. Het Belgische federaal parket voert al enige tijd een onderzoek naar corruptiepraktijken die verband houden met lobbywerk door Huawei.

Volgens het federaal parket heeft de corruptie regelmatig en heel discreet plaatsgevonden van 2021 tot nu, onder het mom van commerciële lobbying en in verschillende vormen, zoals vergoedingen voor het innemen van politieke standpunten of buitensporige geschenken zoals restaurant- en reiskosten of regelmatige uitnodigingen voor voetbalwedstrijden.

De omkooppraktijken hadden als doel weerwerk te bieden aan druk en lobbying vanuit Washington – dat het Chinese telecombedrijf wilde uitsluiten van gevoelige contracten -, de beschuldigingen van spionage door Huawei tegen te spreken, en ervoor te pleiten de Europese markt open te stellen voor Chinese investeringen.

In het onderzoek zijn voorlopig acht personen in verdenking gesteld. Drie werden in het buitenland opgepakt en eind maart overgedragen aan de Belgische autoriteiten, onder wie een Portugese consultant.

Partner Content