Griekenland verhoogt waakzaamheid vanwege bosbranden

Talrijke bos- en struikbranden in Griekenland © belga

In bepaalde regio’s in Griekenland is de waakzaamheid voor bosbranden verhoogd naar niveau 4, het op één na hoogste niveau. Dat zegt de Griekse overheid. Zaterdag zijn verschillende brandhaarden ontstaan.

In totaal zijn zaterdag in twaalf uur tijd  71 branden ontstaan in landbouw- en bosgebieden over het hele land, aldus het ministerie voor Klimaatcrisis en Civiele Bescherming. De meeste branden braken uit op Kreta en in centraal Griekenland.

Volgens de brandweer zijn de branden onder controle, met uitzondering van het vuur in Lasithi op Kreta. Drie mensen zijn er lichtgewond geraakt, aldus de brandweer. De Griekse omroep ERT meldt dat een man op Kreta zwaargewond raakte toen hij probeerde om zijn woning nabij de haven van Ierapetra te beschermen.

Volgens de weersvoorspellingen zullen tot en met dinsdag stormen woeden boven onder meer de Egeïsche Zee, met rukwinden van 60 kilometer per uur. Dat maakt de situatie ‘extreem gevaarlijk” voor bosbranden, klinkt het. 

Sinds begin april kent Griekenland warmere temperaturen dan normaal voor deze tijd van het jaar, met 31 graden in Kreta. Griekenland kende in 2023 de verwoestendste branden in 16 jaar. Zowat 174.773 hectare ging volgens het Europese aardobservatieprogramma Copernicus toen in vlammen op.

Partner Content