Europees Parket opent onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD)

Hilde Vautmans © Frank Abbeloos
Kamiel Vermeylen

In opdracht van het Europees Openbaar Ministerie opent de federale politie een opsporingsonderzoek naar Open VLD-Europarlementslid Hilde Vautmans. Dat verneemt Knack.

De federale politie start een opsporingsonderzoek naar Open VLD-Europarlementslid Hilde Vautmans. Dat bevestigt het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) aan Knack. Het onderzoek spitst zich toe op vermeend misbruik van Europese middelen door de Truiense politica.

In mei getuigden meerdere voormalige Europese werknemers van Vautmans – zowel vaste assistenten als betaalde stagiairs – aan Knack dat ze voor haar opdrachten moesten opknappen die geen verband hielden met haar opdrachten in het Europees Parlement. Dat is namelijk verboden.

Ex-medewerkers getuigen: Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) misbruikt Europees geld en creëert toxische werksfeer

Ex-medewerkers zeiden, bijvoorbeeld, dat een Europese stagiair dagenlang moest meewerken aan een lokale horecagids voor Sint-Truiden, waarin met geen woord over Europa wordt gerept. Ook een voormalige buurtbewoner van Vautmans, die op haar Europese loonlijst stond, zou nauwelijks tot niet voor Europa hebben gewerkt.

Het Europees Openbaar Ministerie heeft de federale politie vervolgens gevraagd een proces-verbaal op te stellen op basis van de beschikbare informatie. Eerder deze maand heeft het EPPO dat proces-verbaal ontvangen en geoordeeld dat er voldoende elementen zijn om een opsporingsonderzoek te starten.

Het opsporingsonderzoek, dat wordt geleid door de Centrale dienst voor de bestrijding van de georganiseerde economische en financiële delinquentie (CDGEFID) van de federale politie, staat onder meer toe dat de voormalige werknemers van Vautmans worden verhoord. Het Europees Openbaar Ministerie wil verder niets kwijt over de zaak.

Vautmans ontkent de aantijgingen van haar voormalige werknemers en benadrukt dat geen enkele van hen een klacht tegen haar heeft ingediend. In een reactie aan Belga zegt ze ‘geen kennis te hebben van het onderzoek, tenzij van wat ik via de pers zojuist heb vernomen.’ ‘Indien er effectief een onderzoek gaande is, ben ik graag bereid hieraan mijn volle medwerking te verlenen’, besluit Vautmans.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen op 9 juni raakte Vautmans herkozen als Europarlementslid voor de Open VLD.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat er een ‘gerechtelijk onderzoek’ is gestart, wat zo aan Knack door het Europees Openbaar Ministerie werd bevestigd. Vertaald naar Belgische normen gaat het om een ‘opsporingsonderzoek’, dat toelaat om mensen te verhoren en documenten op te vragen. Mocht dat nodig blijken, dan kan het onderzoek in een latere fase door een onderzoeksrechter worden opgeschaald naar een ‘gerechtelijk onderzoek’, onder meer om parlementaire immuniteit op te heffen.

Partner Content