Georgische wet over ‘buitenlandse invloed’ wordt dinsdag goedgekeurd, zegt premier

Een pro-Europese demonstratie in de Georgische hoofdstad Tbilisi © Getty

Het controversiële wetsontwerp dat de ‘buitenlandse invloed’ aan banden moet leggen, zal dinsdag definitief worden goedgekeurd in het Georgische parlement. Dat heeft premier Irakli Kobakhidze (Georgische Droom) maandag aangekondigd. De voorbije weken werd nog massaal tegen de wet geprotesteerd.

‘Het parlement zal morgen (dinsdag) in overeenstemming met de wil van de meerderheid van de bevolking handelen en zal de wet in derde lezing aannemen’, zegt de premier. Kobakhidze stelt dat de wet belangrijk is om de ‘nationale belangen’ van het land te beschermen. De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed.

(Lees verder onder de preview)

De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken. De wet heeft al twee keer een stemming in het parlement overleefd. Als de tekst dinsdag ook in de derde lezing groen licht krijgt, dan is de definitieve parlementaire goedkeuring een feit. Mogelijk zal president Salome Zoerabisjvili vervolgens wel haar vetorecht gebruiken, maar regeringspartij Georgische Droom beschikt over voldoende zetels om het veto te herroepen.

Tienduizenden mensen zijn de afgelopen weken op straat gekomen om tegen het voorstel te protesteren. Tegenstanders vinden dat de wet te repressief is. De aanpak staat volgens de voornamelijk jongere manifestanten ook haaks op de ambitie van het land om toe te treden tot de Europese Unie. Georgië heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar de regerende partij wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen.

Partner Content