Georgisch parlement keurt omstreden wet over “buitenlandse invloed” goed

Betoging voor het parlement van Georgië in Tbilisi o p14 mei 2024. © getty Images

Please write your introduction text here

Het Georgische parlement heeft dinsdag het omstreden wetsontwerp dat de “buitenlandse invloed” aan banden moet leggen, goedgekeurd. Dat blijkt uit beelden die werden uitgezonden door de Georgische openbare televisie.

De wet werd aangenomen in een derde en finale lezing met 84 stemmen voor en 30 stemmen tegen. De voorbije weken werd nochtans nog massaal tegen de wet geprotesteerd. Tienduizenden mensen kwamen op straat.

In het parlement zelf liepen de spanningen dinsdag nog hoog op. Kort voor de goedkeuring van het wetsontwerp waren er schermutselingen en gingen parlementsleden van de meerderheid met collega’s van de oppositie op de vuist.

De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken. 

Tegenstanders vinden dat de wet te repressief is. De aanpak staat volgens de voornamelijk jongere manifestanten ook haaks op de ambitie van Georgië om toe te treden tot de Europese Unie.

De Kaukasusrepubliek heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar de regerende partij Georgische Droom wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen.

EU vindt wet “heel gevaarlijk” voor Europese ambities van Georgië

De goedkeuring door het parlement in Georgië van het omstreden wetsontwerp dat zogenaamd buitenlandse invloed aan banden moet leggen, is “heel gevaarlijk voor de Europese ambities” van het land. Dat heeft een Commissiewoordvoerder dinsdagmiddag gezegd.

Met de reactie liep Peter Stano, de woordvoerder van hoge vertegenwoordiger Josep Borrell, vooruit op de goedkeuring, die in de vroege namiddag volgde. De EU zegt al geruime tijd dat Tbilisi met de wet over de schreef gaat. “Wij zijn heel duidelijk”, zei Stano. Eens goedgekeurd, zal de wet “een groot obstakel vormen voor het Europees perspectief van Georgië”.

Georgië mag zich sinds december vorig jaar kandidaat-lidstaat van de Europese Unie noemen. In de aanloop naar die beslissing had de Commissie de strijd tegen buitenlandse beïnvloeding net als een van de belangrijkste werkpunten voor Tbilisi aangestipt.

De Europese Unie heeft dinsdag nog niet officieel gereageerd op de goedkeuring van de wet, maar haar gekende standpunt laat al raden in welke richting die reactie zal gaan.

De wet zelf moet nog langs president Salome Zoerabisjvili passeren. Mogelijk gebruikt zij haar vetorecht, maar Georgische Droom beschikt over voldoende zetels in het parlement om zo’n veto te herroepen.

Partner Content