Frankrijk: Michel Barnier vormt centrumrechtse regering

Michel Barnier. © Getty

Na twee weken van politieke manoeuvres heeft de Franse premier Michel Barnier zaterdagavond zijn nieuwe regering voorgesteld. De 39-koppige regering helt beduidend naar rechts. Uiterst links en rechts namen de ploeg meteen onder vuur.

De conservatief Barnier stelden na twee weken van beraadslagingen een regering met 39 leden samen, waarvan er 19 volwaardige ministers zijn. Het team leunt fors naar rechts. Enkel Didier Migaud, de nieuwe minister van Justitie, heeft als voormalig socialist een links profiel.  Eén van de opvallendste nieuwkomers is de radicale conservatief Bruno Retailleau. Hij is een onbuigzame verdediger van ‘law and order’ die een hard migratiebeleid wil voeren. Voor links en centristen, inclusief aanhangers van president Emmanuel Macron, is Retailleau echter een figuur die schrik aanjaagt. 

Voorts telt de nieuwe ploeg opnieuw veel medestanders van Macron. De centrist Jean-Noël Barrot volgt Stéphane Séjourné op als minister van Europa en Buitenlandse Zaken. Minister van Defensie Sébastien Lecornu, een trouwe medestander van Macron, is één van de weinigen die aan boord blijven, net als Rachida Dati op Cultuur. Antoine Armand wordt minister van Economie en Financiën. Ook het ministerie van Begroting gaat met Laurent Saint-Martin naar een macronist. 

De oppositie nam de ploeg meteen onder vuur. De regering van Barnier komt neer op ‘de terugkeer van het macronisme via de achterdeur’ en ‘heeft geen enkele toekomst’, klonk het bij Jordan Bardella, de voorzitter van het uiterst rechtse Rassemblement National. Voor Jean-Luc Mélenchon, de leider van het uiterst linkse La France Insoumise, is er sprake van ‘een nieuwe macronistische rampenfilm’. Hij wil zich zo snel mogelijk ontdoen van ‘de regering van verliezers’. 

Parlementaire steun?

De vorming van de regering moet een einde maken aan maanden van politieke crisis in Frankrijk, die werd ingeluid met de zware verkiezingsnederlaag van de partij van Macron bij de Europese verkiezingen in juni. Hij besloot daarop het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven. Sindsdien is het parlement opgesplitst in drie onverzoenbare blokken: het linkse blok, dat sinds de verkiezingen het grootste is, de beweging van Macron, en uiterst rechts.  Het linkse blok heeft al laten verstaan dat het de nieuwe regering niet zal steunen. Alles hangt dus af van het RN van Marine Le Pen, dat een sleutelrol zal spelen voor het overleven van de nieuwe bewindsploeg. 

De regering komt maandagmiddag een eerste keer bijeen in het Elysée. Barnier wil op 1 oktober een beleidsverklaring houden. De eerste taak voor de nieuwe regering is zo snel mogelijk een begroting laten goedkeuren. Frankrijk zit financieel in slechte papieren en is net als België voorwerp van een Europese buitensporigtekortprocedure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content