Europese Unie verbiedt uitvoer van plastic afval naar derde landen
Het Europees Parlement heeft dinsdag nieuwe wetgeving omtrent de uitvoer van afval goedgekeurd. Wordt afval naar een OESO-land geëxporteerd, dan zullen daar strenge voorwaarden aan verbonden zijn. Gaat het om plastic afval, dan wordt de uitvoer naar niet-OESO-landen verboden.
Met 587 stemmen voor, 8 tegen en 33 onthoudingen schaarde een kamerbrede meerderheid zich achter het politieke akkoord dat het Europees Parlement in november vorig jaar gesloten heeft met de EU-lidstaten. De achterliggende idee is dat de milieunormen voor afvaltransporten moeten worden aangescherpt om zowel het milieu als de volksgezondheid beter te beschermen en om bij te dragen aan de Europese doelstellingen op het vlak van circulaire economie en zero-waste.
De opvallendste vernieuwing is dat over 2,5 jaar de uitvoer van plastic afval naar niet-OESO-landen verboden wordt. Het reeds bestaande verbod om afval dat enkel nog maar kan worden afgevoerd te exporteren naar landen buiten de Europese Unie wordt behouden. Ook de export van gevaarlijk afval naar niet-OESO-landen is reeds verboden.
Afval dat wel wordt uitgevoerd, moet in verwerkingsinstallaties terechtkomen die vooraf door onafhankelijke inspectiediensten zijn gecontroleerd. Die audits moeten kunnen aantonen dat afval er op een duurzame manier wordt verwerkt.
“Hiermee creëren we een forse stimulans om beter recycleerbare en herbruikbare plastics te ontwerpen en om de recyclagecapaciteit in de EU op korte termijn te verhogen”, reageert Sara Matthieu (Groen), die over de nieuwe wetgeving mee onderhandelde. “In combinatie met ambitieuze doelstellingen rond recyclage, hergebruik en preventie, ben ik overtuigd dat we onze rotzooi zelf kunnen opkuisen.”
“De Europese Unie zal eindelijk verantwoordelijkheid nemen voor haar plastic afval door de export ervan naar niet-OESO-landen te verbieden”, vult de Deense hoofdonderhandelaar Pernille Weiss (EVP) aan.
“Afval is een hulpbron als het goed wordt beheerd, maar mag in geen geval schade toebrengen aan het milieu of de gezondheid.”
Sara Matthieu wijst er nog op dat als een OESO-land niet in staat blijkt om afval op een duurzame manier te verwerken, ook naar dat land een exportverbod zal worden ingesteld.