Europese Unie ontkent dat het Hongarije wil chanteren

Hongaars premier Viktor Orban en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen © Belga

De Europese Unie is niet van plan om Hongarije en zijn premier Viktor Orban onder druk te zetten door ’s lands economie te saboteren. Dat zegt een hoge EU-bron maandag nadat de Britse krant Financial Times precies dat had geschreven. De andere Europese leiders zouden met publieke verklaringen de Hongaarse economie de dieperik in willen praten als Orban op de EU-top van donderdag zijn veto tegen het steunpakket voor Oekraïne niet laat vallen.

De Europese Unie wil haar meerjarenbegroting gebruiken om Kiev een financiële levensader van 50 miljard euro te gunnen in de periode 2024-2027. Alle lidstaten behalve één zijn het daarmee eens: Hongarije ligt dwars. Premier Viktor Orban zou er enkel mee willen instemmen als hij elk jaar zijn vetorecht kan gebruiken voor de betaling van een nieuwe schijf, klonk het vorige week al. Daar lijken de andere leiders niet in mee te willen gaan.

Via de Financial Times is een document gelekt waarin staat dat als er geen akkoord gevonden wordt met Orban, ‘de andere staatshoofden en regeringsleiders publiek zouden verklaren dat ze zich niet kunnen voorstellen’ dat er nog Europese middelen naar Hongarije zouden vloeien. De huidige opschorting, omwille van de rechtsstaatpolitiek van Orban, zou met andere woorden permanent worden.

Zonder Europese financiering ‘zouden financiële markten en Europese en internationale ondernemingen minder geïnteresseerd kunnen zijn in investeringen in Hongarije’, luidt het verder. Op die manier ‘zouden de financieringskosten van het overheidstekort snel kunnen stijgen en de munt (de forint, red.) snel in waarde zakken’.

Een hooggeplaatste Europese bron ontkent maandag dat er sprake is van chantage. Het document waar de FT overschrijft, ‘is een achtergrondnota (…) die de huidige status van de Hongaarse economie beschrijft’. ‘Dit is een feitelijk document dat geen weergave biedt van de lopende onderhandelingen over de meerjarenbegroting. De nota schetst geen enkel plan met betrekking tot Hongarije.’

De Hongaarse minister voor Europese Zaken, Janos Boka, ziet in de berichtgeving de bevestiging van wat Boedapest al langer beweert: ‘Brussel gebruikt de toegang tot EU-middelen als chantagemiddel’. De politieke directeur van het kabinet van Viktor Orban, Balazs Orban, bevestigt dan weer dat Boedapest afgelopen weekend een nieuw compromisvoorstel aan Brussel heeft bezorgd.

Hongarije zou er nu toch voor openstaan de Europese begroting te gebruiken voor Oekraïne en wil daarvoor zelfs nieuwe gemeenschappelijke schulden aangaan, op voorwaarde dat het in een later stadium de kans krijgt op zijn beslissing terug te komen. ‘Het is nu kristalhelder: dit is chantage en heeft niets te maken met de rechtsstaat. En ze proberen het zelfs niet te verbergen’, besluit Balazs Orban.

Partner Content