Europees Parlement zet licht op groen voor tweede mandaat Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen © Getty Images

Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg met een meerderheid van 401 tegen 284 stemmen het licht op groen gezet voor de herbenoeming van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie.

Von der Leyen was eind vorige maand door de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten voorgedragen voor een tweede mandaat. Om echt aan de slag te kunnen gaan, moest Von der Leyen ook een absolute meerderheid in het Europees Parlement achter haar kandidatuur weten te scharen. 

In een geheime stemming kreeg Von der Leyen het vertrouwen van 401 volksvertegenwoordigers. 284 parlementsleden stemden tegen haar. Er waren ook 22 blanco of ongeldige stemmen. In totaal brachten 707 leden hun stem uit.

De absolute meerderheid lag overigens niet op 361, maar op 360 stemmen, omdat één lidstaat weigert de verkiezing van een Europarlementslid te ratificeren.

De 65-jarige Duitse christendemocrate zal de komende vijf jaar aan het hoofd van het dagelijks bestuur van de Europese Unie staan.

Partner Content