Europees commissaris Michel Barnier wordt nieuwe Franse premier

Michel Barnier
Michel Barnier © Reuters

De Franse president Emmanuel Macron heeft de voormalige minister en Europees commissaris Michel Barnier benoemd tot de nieuwe premier van het land. Dat heeft het Elysée donderdag bekendgemaakt, zestig dagen na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen.

De 73-jarige Barnier, de oudste premier van de Vijfde Franse Republiek, neemt het stokje over van aftredend premier Gabriel Attal, die met zijn 35 lentes net de jongste was.

Barnier staat nu voor de opdracht om een regering te vormen die een motie van wantrouwen van het parlement zou kunnen overleven om een einde te maken aan de politieke impasse in Frankrijk.

Barnier heeft zowel in eigen land als op Europees vlak – als brexit-onderhandelaar – ervaring. Eerder bekleedde hij sinds 1993 meermaals een ministerpost, onder het presidentschap van Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy.

Renaissance, de partij van Macron, zegt de toekomstige regering onder Barnier niet “automatisch af te keuren”, maar zal wel “eisen stellen”, aldus de partij. Verder zegt Renaissance dat Macron “zijn constitutionele rol” heeft vervuld met het oog op “een stabiele regering”.

Jordan Bardella, de leider van het uiterst rechtse Rassemblement Nationale, zegt dat zijn partij de beleidstoespraak van Barnier afwacht voor het overgaat tot een afkeuring of niet. “We zullen ervoor pleiten dat de belangrijkste dringende kwesties waarmee de Fransen worden geconfronteerd – koopkracht, veiligheid en immigratie – eindelijk worden aangepakt, en we houden alle politieke middelen klaar om actie te ondernemen als dit de komende weken niet het geval is”, zei hij op berichtenplatform X.

Aan de linkerzijde wordt dan weer niet mals gereageerd op de aanstelling. “De verkiezingen zijn gestolen van de Fransen”, aldus Jean-Luc Mélenchon, het hoofd van de uiterst linkse partij La France Insoumise (LFI) dat deel is van de linkse alliantie Nouveau Front Populaire (NFP). Mélenchon riep de Fransen op om zaterdag op straat te komen voor “een zo krachtig mogelijke mobilisatie”. PS-voorzitter Olivier Faure verwees naar de ontwikkelingen als “een ontkenning van de democratie die tot een hoogtepunt werd gebracht: een premier die van een partij komt die vierde is geëindigd”. Barnier maakt deel uit van de centrumrechtse partij Les Républicains,

Partner Content