EU start op 25 juni toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië

President Volodymyr Zelensky met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. © Getty

De ambassadeurs van de lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdagavond een akkoord bereikt over een onderhandelingskader voor de toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië. Op 25 juni zal België, als voorzitter van de Raad, de twee intergouvernementele conferenties (IGC’s) bijeenroepen om de onderhandelingen formeel op te starten.

Dat is uit diplomatieke bron vernomen.

De EU zette in december 2023 het licht op groen voor de start van de lidmaatschapsonderhandelingen met Oekraïne én Moldavië. Voor die gesprekken echt gelanceerd kunnen worden, moest er een onderhandelingskader worden opgesteld. Na weken van intensieve onderhandelingen, waarbij vooral Hongarije nog moest worden overtuigd, is dat vrijdagavond gelukt. De 27 ambassadeurs vonden niet alleen een akkoord over een kader voor de onderhandelingen met Oekraïne en met Moldavië, maar ook over de politieke verklaringen die de onderhandelingen begeleiden.

Nu de akkoorden er zijn, zal België op 25 juni de twee intergouvernementele conferenties bijeenroepen, als feitelijk startschot van de onderhandelingen met de twee kandidaat-lidstaten. Dat zal gebeuren in de marge van de EU-ministerraad Algemene Zaken in Luxemburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content