EU-landen dringen aan op partnerschapsakkoorden met Egypte en Mauritanië
Op een vergadering van de Europese ministers die bevoegd zijn voor Asiel en Migratie hebben alle aanwezigen zich uitgesproken voor het sluiten van ‘partnerschapsakkoorden’ met Egypte en Mauritanië, waarover de Europese Commissie nu onderhandelt. Dat heeft Belgisch staatssecretaris Nicole de Moor na afloop gezegd.
In het kader van haar asiel- en migratiebeleid zoekt de Europese Unie naar samenwerking met derde landen. Meer bepaald met die landen die een belangrijke schakel vormen van een van de migratieroutes naar de EU, hetzij als herkomstland, hetzij als transitland.
In de zomer van 2023 sloot de Europese Commissie al een akkoord met Tunesië, waarbij afspraken op verschillende terreinen werd overeengekomen, maar de aandacht toch vooral naar een performanter Tunesisch migratiebeleid ging. Daar kwam destijds heel wat kritiek op, niet in het minst omdat Tunesisch president Kais Saied het niet zo nauw zou nemen met de mensenrechten in het algemeen, en die van migranten in het bijzonder.
De Europese beleidsmakers zijn er evenwel van overtuigd dat de afspraken zoals die met Tunesië gemaakt zijn als blauwdruk voor nieuwe akkoorden kunnen dienen. Op hun vergadering van maandag drukten alle 27 lidstaten dan ook hun steun uit voor gelijkaardige ‘strategische partnerschappen’, zei staatssecretaris De Moor. ‘Die moeten beide partijen ten goede komen en de specifieke situaties in de derde landen in kwestie in acht nemen’, zei ze. ‘De Commissie voert de onderhandelingen, maar dat moet in een geest van samenwerking met de lidstaten gebeuren.’
De gesprekken met Egypte en Mauritanië zijn volop bezig, en dat is een goede zaak, luidt het. Momenteel blijken namelijk meer migranten vanuit Mauritanië naar Europa te vertrekken dan vanuit Senegal. Het kabinet-De Moor spreekt over ongeveer 11.000 aankomsten op de Canarische Eilanden sinds midden februari, wat een stijging met 692 procent betekent in vergelijking met 2023.
(Lees verder onder de preview)
De Moor trekt donderdag zelf naar Mauritanië op werkbezoek. Ook in Egypte moet Europa er alles aan doen om de autoriteiten te steunen in hun migratie- en grensbeheer, vindt De Moor. Het land staat sinds april 2023 zwaar onder druk door een half miljoen Soedanezen die er naartoe gevlucht zijn. Egypte ligt aan het begin van de oostelijke Middellandse Zeeroute, die naar Europese landen als Griekenland, Cyprus en Bulgarije leidt.
Het partnerschapsakkoord tussen de Europese Unie en Tunesië leidde in december tot concrete afspraken waarbij de EU macro-economische hervormingen in het Noord-Afrikaanse land ondersteunt. In dat kader heeft de Commissie maandag 150 miljoen euro vrijgemaakt die Tunesië moet helpen.