EU en Verenigd Koninkrijk sluiten akkoord over herzien Noord-Iers protocol
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een herwerkt protocol voor Noord-Ierland. Dat meldt een Britse regeringsbron aan verschillende Britse media.
Het zoemt al weken van de geruchten dat de Europese Commissie en de Britse regering op het punt staan om een vergelijk te vinden over het Noord-Ierse protocol. Dat kadert binnen het Brexitakkoord en bepaalt dat Noord-Ierland, dat valt onder het Verenigd Koninkrijk, deel blijft uitmaken van de Europese interne markt en de douane-unie.
Goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar EU-lidstaat Ierland worden uitgevoerd worden zo onderworpen aan grenscontroles zonder een harde grens te creëren tussen Ierland en Noord-Ierland. Die zou de vrede op het Ierse eiland in het gedrang kunnen brengen.
De keerzijde van de medaille ligt in de Ierse Zee: door het Noord-Ierse protocol gebeuren er douanecontroles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, een doorn in het oog van de Noord-Ierse unionisten en de Conservatieve hardliners in het Britse parlement. De regeling veroorzaakt ook praktische problemen voor de bevoorrading in Noord-Ierland.
Na maandenlange moeizame onderhandelingen hebben het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie nu een vergelijk gevonden. Dat zou erin bestaan dat goederen uit Groot-Brittannië bestemd voor de Noord-Ierse markt niet langer aan rigide controles worden onderworpen. Dat zou alleen nog het geval zijn voor producten voor de Europese markt.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reisde maandag naar Londen om de deal te beklinken. Ze licht het akkoord om 16.30 uur samen met de Britse premier Rishi Sunak toe tijdens een persconferentie.
(Lees verder onder de preview)
De Croo: ‘zeer tevreden’ met herwerkt Iers protocol
De vraag is nu of de deal voldoende is om de Conservatieve hardliners en de Noord-Ierse unionisten over de streep te trekken. Sunak gaf al aan dat hij de DUP de tijd wil geven om de overeenkomst in detail te bestuderen. Dat is ook wat de partij wil doen, geeft leider Jeffrey Donaldson maandagavond aan in een eerste reactie.
‘Er is belangrijke vooruitgang geboekt op een aantal terreinen, maar er blijven ook belangrijke bekommernissen bestaan’, zegt hij in een communiqué, bericht de BBC. “Er kan niet worden verhuld dat de Europese wetgeving van toepassing blijft in sommige onderdelen van de Britse economie.” De DUP zal de teksten nu bestuderen en is bereid om met de Britse regering in gesprek te gaan om zaken te verduidelijken, herwerken of veranderen, klinkt het.
De Wetstraat reageert alvast tevreden op de overeenkomst tussen Brussel en Londen. België is ‘zeer tevreden’ dat er een akkoord is, zegt premier Alexander De Croo in een reactie, die von der Leyen feliciteert via Twitter. ‘Dit is geweldig nieuws voor de Brits-Europese relatie. Nauwe banden tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn cruciaal in deze turbulente tijden.’