Duitsland blokkeert omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 na escalatie Oekraïnecrisis
De Duitse regering zet de certificering van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, waarlangs Russisch gas naar Duitsland moet vloeien, voorlopig stop. Duits bondskanselier Olaf Scholz bevestigde dinsdag dat de certificering momenteel niet kan plaatsvinden.
Hij heeft aan het ministerie van Economie opgedragen om een rapport over de bevoorradingszekerheid, dat nodig is voor het certificeringsproces, in te trekken. ‘Zonder goedkeuring kan de pijpleiding niet in gebruik worden genomen’, aldus Scholz.
De maatregel komt er in het licht van de toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. ‘In deze fase is het nu zaak, naast de eerste sancties, verdere escalatie en daarmee een nieuwe catastrofe te voorkomen. Al onze diplomatieke inspanningen zijn daarop gericht.’
Volg hier de laatste ontwikkelingen: Oekraïnecrisis: Poetin stuurt ‘vredestroepen’ naar Oekraïne
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had dinsdag opgeroepen om het Nord Stream 2-project ‘onmiddellijk’ stop te zetten als vergelding voor de beslissing van Moskou om de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne te erkennen. ‘We gaan akkoord dat het nodig is om onmiddellijk sancties in te stellen voor deze nieuwe aanval tegen Oekraïne’, aldus Zelensky op een persconferentie samen met zijn ambtsgenoot uit Estland. ‘Die sancties omvatten de totale stopzetting van Nord Stream 2.’
De Verenigde Staten steunen de beslissing van Duitsland om de certificering van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop te zetten. Eerder had de Amerikaanse president Joe Biden duidelijk gemaakt dat de pijpleiding, waarlangs Russisch gas naar Duitsland moet vloeien, in geval van een Russische aanval op Oekraïne niet gebruikt mag worden, zo laat zijn woordvoerster Jen Psaki op Twitter weten.
‘We stonden deze nacht in nauw contact met Duitsland en juichen de beslissing alleen maar toe’, klinkt het dinsdag. Zoals aangekondigd zal de Amerikaanse regering later vandaag/dinsdag verdere sancties tegen Rusland aankondigen, zo schreef de woordvoerster.
Nord Stream 2 is af maar nog niet in gebruik. Het certificeringsproces voor de nieuwe 1.230 kilometer lange pijpleiding onder de Oostzee werd opgestart, maar is nu dus stilgelegd.
Rusland niet onder de indruk
Rusland heeft zich dinsdag niet onder de indruk betoond omtrent het stoppen door Duitsland van de certificering van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, alsmede voor het dreigen door het Westen met nieuwe sancties.
‘Moskou heeft voor niets schrik’, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko volgens het persbureau Interfax. Oekraïne van zijn kant verwelkomde de beslissing. ‘Dit is onder de huidige omstandigheden een morele, politieke en praktisch juiste stap’, twitterde minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. ‘Echt leiding geven betekent harde beslissingen in moeilijke omstandigheden. De Duitse stap bewijst dit precies.’
Commissie verwacht geen grote problemen met Europese gasvoorziening
Ondanks het escalerende conflict met Rusland denkt de Europese Commissie niet dat de gasbevoorrading van Europa in gevaar komt. Het is niet zo dat bij onderbrekingen van de gasleveringen ‘we van de ene op de andere dag zonder gas zullen komen te zitten’, zei een woordvoerder van de Commissie dinsdag.
Nu Rusland de zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten heeft erkend en meteen militairen naar de twee gebieden in Oekraïne wil sturen, staat de Europese Unie op het punt nieuwe economische en andere sancties aan te nemen tegen Rusland. Gevreesd wordt dat Rusland in dat geval de gaskraan naar Europa zal dichtdraaien.
Volgens de Commissie hoeft dat niet meteen voor grote problemen te zorgen. Zo zijn de gasreserves in Europa momenteel voor ongeveer 30 procent gevuld. Bovendien zijn er verschillende landen die hun leveringen van vloeibaar aardgas aan de EU zullen kunnen opvoeren, luidt het bij de Commissie. Azerbeidzjan wordt genoemd, maar ook Egypte, Nigeria en Noorwegen.
Afgelopen weekend zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nog dat de Europese Unie de rest van de winter gerust mag zijn over haar gasvoorraden, zelfs als de leveringen vanuit Rusland volledig onderbroken worden. Tot voor kort dekte de EU net geen kwart (24%) van haar energiebehoefte af met gas, waarvan ongeveer 90% geïmporteerd werd. Van alle import was 40% afkomstig van het Russische Gazprom.
In aanloop naar de aankondiging van de nieuwe Europese sancties tegen Rusland, waarover de buitenlandministers sinds 16 uur in Parijs vergaderen, maakte de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bekend dat zijn land de procedure voor de goedkeuring van de gaspijpleiding Nord Stream 2 stopzet. In Rusland reageerde voormalig president Dmitri Medvedev eerder laconiek.
‘Welkom in een heel nieuwe realiteit, waar Europeanen binnenkort 2.000 euro gaan moeten betalen voor 1.000 kubieke meter gas’, schreef hij op Twitter.