Duitsland bereidt opnieuw controles voor aan landsgrenzen

Nancy Faeser © Belga

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft opdracht gegeven om aan alle landsgrenzen de paspoortcontroles te hervatten. De regering wil zo het aantal mensen dat zonder visum het land binnenkomt sterk terugdringen, leggen regeringsbronnen uit aan het persbureau DPA. Nog volgens die bronnen heeft Faeser de Europese Commissie op de hoogte gebracht.

Doel van de grenscontroles is om illegale migratie te beperken, maar ook om de dreiging van islamistische terreur en van grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.  Alle buurlanden van Duitsland maken deel uit van de Schengenzone, waarin het normaal mogelijk is om zonder grenscontroles te reizen. Maar in oktober vorig jaar hervatte Duitsland al enkele controles langs de grenzen met Duitsland, Tsjechië en Polen, om de migratiestromen naar Duitsland te ontmoedigen. 

Zulke controles zijn officieel tijdelijk, maar zijn al herhaaldelijk verlengd door Berlijn. Aan sommige grensovergangen met Oostenrijk waren er tijdelijke controles sinds september 2015.

De uitgebreide migratieplannen van de Duitse regering, die bestaat uit sociaaldemocraten, groenen en liberalen, zijn in lijn met de EU-wetgeving, aldus de bronnen binnen de regering. Het christendemocratische oppositieblok CDU/CSU drong al lang aan op dergelijke stappen. Meer details over het voorstel geeft Berlijn voorlopig niet. Vandaag de dag worden asielzoekers aan de Duitse landsgrenzen enkel geweigerd in bepaalde beperkte gevallen, zoals wanneer iemand een inreisverbod heeft of ervoor kiest geen asiel aan te vragen.

Partner Content