Duitse bondskanselier belooft opheldering na ‘zeer ernstig’ lek bij luchtmacht

Olaf Scholz op woensdag.
Olaf Scholz © Getty Images

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft snel opheldering over de Russische publicatie van een opname van een gesprek onder Duitse luchtmachtofficieren over steun voor Oekraïne.

“Dit is een heel ernstige zaak en dat is de reden waarom ze nu het voorwerp vormt van een zeer minutieus, diepgaand en snel onderzoek”, zo verklaarde Scholz zaterdag na een audiëntie bij paus Franciscus in het Vaticaan. 

Vrijdagavond was bekend geraakt dat het Duitse ministerie van Defensie onderzoekt of een gesprek van hoge officieren bij de luchtmacht over de theoretische mogelijkheden van de inzet van Taurus-raketten in Oekraïne was afgeluisterd. Het ministerie schoot in actie nadat Margarita Simonjan, het hoofd van de Russische staatsomroep RT,  de opname had gepubliceerd. 

In de opname van 30 minuten bespreken de luchtmachtofficieren de theoretische mogelijkheden voor de inzet van Taurus-raketten in Oekraïne, onder meer voor een aanval op de Krimbrug. Het gesprek bevat ook een politiek gevoelige verwijzing naar het Verenigd Koninkrijk, dat in het kader van de ontplooiing van hun Storm Shadow-kruisraketten in Oekraïne “een aantal mensen op het terrein” zou hebben. 

Aan het gesprek nam onder anderen luchtmachtgeneraal Ingo Gerhartz deel. Het onderhoud zou gediend hebben als voorbereiding voor een briefing voor minister van Defensie Boris Pistorius.

Partner Content