Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Doek valt voor Franse regering-Barnier

Michel Barnier op woensdag. © Getty Images

Het Franse parlement heeft de motie van wantrouwen ingediend tegen de regering aangenomen. Daardoor valt de regering van Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd.

In totaal stemden 331 parlementsleden voor de motie van wantrouwen, terwijl een meerderheid van 289 nodig was.

Barnier moet nu zijn ontslag en dat van de regering voorleggen bij president Emmanuel Macron.

De vier linkse partijen die samen het Nouveau Front Populaire (NFP) vormen, hebben maandag een motie van wantrouwen ingediend tegen de regering-Barnier. Ook het uiterst rechtse Rassemblement National (RN) diende een motie van wantrouwen in. RN koos er uiteindelijk voor om de linkse motie te steunen, meldt het Franse nieuwsagentschap AFP.

De moties kwamen er nadat de Franse regering had aangekondigd een beroep te zullen doen op grondwetsartikel 49.3, om de begroting buiten het parlement om te kunnen aannemen.

Het linkse La France insoumise (LFI) heeft opnieuw gevraagd om het ontslag van de Franse president Emmanuel Macron. De voorzitter van LFI in het Franse parlement, Mathilde Panot, herhaalde woensdagavond die eis en vroeg vervroegde presidentsverkiezingen. ‘De onvermijdelijke afkeuring heeft plaatsgevonden. Zelfs met elke drie maanden een Barnier, zal Macron het geen drie jaar uithouden’, zei de leider van LFI, Jean-Luc Mélenchon, op het platform X.

Het boegbeeld van Rassemblement National (RN), Marine Le Pen, zegt de toekomstige Franse premier te ‘zullen laten werken’ en roept die opvolger van Michel Barnier op om een nieuwe begroting uit te werken.

‘We zullen samen – niet alleen met de Rassemblement National maar met alle krachten in de Assemblée Nationale – een begroting opstellen die voor iedereen aanvaardbaar is’, aldus het extreemrechtse kopstuk op TF1, na de motie van wantrouwen tegen de regering die de Assemblée woensdagavond heeft aangenomen.

Zij houdt president Emmanuel Macron verantwoordelijk voor de politieke crisis in Frankrijk. ‘Hij is de grote verantwoordelijke van de huidige situatie’, zei ze. Le Pen zei echter niet om zijn ontslag te vragen. Wel zal de druk op hem toenemen en moet hij volgens haar zelf beslissen of hij tot 2027 wil aanblijven of vervroegde verkiezingen uitroept.

Partner Content