Dick Schoof voorgedragen als kandidaat-premier Nederlandse regering

© Belga

Dick Schoof is dinsdag formeel voorgedragen als kandidaat-premier van Nederland. Tijdens een persconferentie zegt hij een premier te willen zijn voor “alle Nederlanders”.

Formateur Richard van Zwol nam als eerste het woord. Hij vond het een bijzonder moment om Schoof te kunnen voordragen als kandidaat-premier. Volgens de formateur was de eerste stap in de regeringsvorming een kandidaat-premier vinden. “Die eerste stap is nu gezet”, aldus van Zwol.
“Ik heb het besluit niet lichtvaardig genomen en ik sta hier vol overtuiging”, zei Schoof op zijn beurt. Hij zei door de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB te zijn gevraagd.


De 67-jarige Schoof is op dit moment de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij de baas van de geheime dienst AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).


Schoof was lid van de PvdA, maar heeft een tijdje geleden zijn lidmaatschap opgezegd. Dinsdag zei hij nog zich “niet meer verwant” te voelen met de PvdA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content