Britse regering houdt vast aan ambitie om deze lente nog eerste asielzoekers naar Rwanda te vliegen

Rishi Sunak, op 13 maart 2024. © Getty

De eerste minister Rishi Sunak en de Rwandese president Paul Kagame willen deze lente nog asielzoekers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda sturen. Dat zegt de Britse regering dinsdag na afloop van een ontmoeting tussen het tweetal in Downing Street. De wetgeving zit echter nog altijd geblokkeerd in het Britse Hogerhuis.

De Britse regering is al een hele tijd van plan om migranten zonder verblijfsrecht die niet naar hun thuisland kunnen terugkeren, naar Rwanda te sturen. Ze heeft daarvoor het akkoord van Kigali, maar het plan stuit op binnenlands verzet. Het Britse Hooggerechtshof schoot het plan af omdat Rwanda niet als een veilig land kan worden beschouwd, waarna premier Sunak de wet die nog door zijn voorganger Boris Johnson was bedacht bijschaafde.

De nieuwe tekst wordt echter tegengehouden door het Hogerhuis, dat meer garanties wil omtrent de omstandigheden in Rwanda. Op 15 april ligt de wet opnieuw voor in het parlement. Rwanda krijgt volgens de BBC minstens 370 miljoen Britse pond voor de deal en bouwde al massaal verblijfplaatsen voor migranten uit het Verenigd Koninkrijk in de omgeving van de hoofdstad Kigali.

Volgens de Britse krant The Times zijn 70 procent van de woningen in één van die loten echter al verkocht aan lokale inwoners, omdat de uitvoering van de deal op zich laat wachten. Een woordvoerder van de Rwandese regering ontkent dat cijfer en zegt dat het sowieso de bedoeling was dat migranten en Rwandezen samen in de wijken zouden leven. 

Sinds hij anderhalf jaar geleden premier werd is de strijd tegen illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk één van Sunaks prioriteiten. De Britse premier hoopt de Rwanda-deal nog voor de parlementsverkiezingen die later dit jaar moeten plaatsvinden in de praktijk te brengen. De Tories van Sunak lopen in de peilingen stevig achter op de Labour-oppositie.

Partner Content