Brits premier kondigt een ‘paraat leger’ van politieagenten aan, na extreemrechtse rellen

Een extreemrechtse Brit werpt stenen naar de Britse politie. © Getty

Na afloop van het Britse veiligheidskabinet heeft premier Keir Starmer gezegd een “paraat leger” van speciale politieagenten te voorzien om bij nieuwe rellen snel en kordaat te kunnen optreden. Sinds vorige week dinsdag zijn al meer dan 400 personen in het Verenigd Koninkrijk gearresteerd bij gewelddadige rellen gericht tegen asielzoekers.

Afgelopen weekend vielen extreemrechtse relschoppers een hotel aan waar asielzoekers opgevangen werden in de stad Rotherham. Ze probeerden het hotel in brand te steken. De politie moest ingrijpen bij gewelddadige taferelen in onder meer Tamworth, Middlesbrough, Bolton, Hull en Weymouth.

Maandagochtend riep de Britse Labour-premier daarop het veiligheidskabinet bijeen. Na afloop zei hij aan Britse media dat er een ‘paraat leger’ van ‘gespecialiseerde agenten’ komt om snel uit te rukken bij nieuwe incidenten. Bovendien zei hij te garanderen dat het Britse gerecht vaart zal zetten achter het identificeren en eventueel veroordelen van de relschoppers. ‘Er zijn al honderden arrestaties verricht en sommigen zijn vanmorgen voor de rechtbank verschenen. Identificatie moet snel gebeuren zodat de betrokkenen de volledige kracht van de wet voelen.’

Starmer veroordeelde ook opnieuw de gewelddadige incidenten. ‘Dit is geen protest, dit is geweld,”‘klonk het. Gevraagd of hij geen dubbele standaard hanteert voor rechtse en linkse betogers, zei hij dat zijn prioriteit is dat de straten voor iedereen veilig zijn, ongeacht de motivatie van het geweld.

De zware rellen braken uit na een steekpartij in het Noord-Engelse Southport waarbij drie meisjes om het leven zijn gekomen. Op sociale media circuleerden na het bloedbad in extreemrechtse kringen allerlei speculaties over de vermoedelijke dader. Rechts-radicale activisten spraken over een Syrische bootvluchteling, terwijl het in feite ging om een 17-jarige jongeman geboren in het Verenigd Koninkrijk van Rwandese afkomst.

Partner Content