Brexit: veel scholen in Londen moeten mogelijk deuren sluiten omdat gezinnen wegtrekken

© Getty

De komende jaren moeten tal van scholen in Londen mogelijk de deuren sluiten. Veel gezinnen met kinderen verlaten de Britse hoofdstad door onder meer de brexit en de stijgende kosten van het levensonderhoud. Dat blijkt uit een studie van de lokale overheidsorganisatie London Councils.

Londen verliest volgens de studie de komende vier jaar naar schatting 8.000 leerlingen. De belangrijkste reden voor de daling van het aantal aanvragen voor plaatsen in scholen is de daling van het geboortecijfer met 17 procent tussen 2012 en 2021. Het zou gaan om een tekort van 23.225 geboortes in die periode.

Verder zijn er volgens London Councils tal van lokale factoren die een rol spelen, zoals de impact van de coronapandemie, de stijging van de kosten van het levensonderhoud, het gebrek aan betaalbare woningen en het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Scholen die gefinancierd worden door de staat op basis van het aantal ingeschreven leerlingen moeten mogelijk moeilijke beslissingen nemen om hun begroting in evenwicht te krijgen, waarschuwen de onderzoekers.

Mogelijke gevolgen zijn het aanwerven van minder leraren, minder buitenschoolse activiteiten voor de kinderen of een inperking van het leerplan. London Councils wijst er nog op dat in het verleden scholen hun deuren moesten sluiten door een daling van het aantal potentiële leerlingen.

Partner Content