Boerenprotest in Duitsland: regering houdt voet bij stuk

Bondskanselier Olaf Scholz tijdens zijn zomerpersconferentie. 14 juli 2023. © Getty

Ondanks het protest van de Duitse boeren tegen lagere landbouwsubsidies, blijft de regering vasthouden aan haar plannen. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz maandag gezegd.

Duitsland wil een reeks subsidies voor de landbouw schrappen. Misnoegde boeren zijn daarom maandag massaal op straat gekomen: tractorkonvooien trokken door steden en blokkeerden op- en afritten van snelwegen. Het gaat om een begin van een actieweek.

‘De federale regering staat hier achter’, zei Scholz maandag over de plannen van zijn regering. Die zullen ‘heel binnenkort’ ter stemming aan het parlement worden voorgelegd. Op de huidige subsidies is er al jarenlang kritiek en wanneer aan subsidies wordt geraakt, gaan er altijd tegenstemmen op, benadrukte de bondskanselier.

Scholz beklemtoonde dat kritiek een onderdeel is van de democratie en dat hij dus ook geen bezwaar heeft tegen het protest. Hij wees er wel op dat de regering eerder wel al toegevingen deed en riep de boeren op tot “gematigdheid”.

De Duitse regering wil onder andere het gunstige belastingregime voor diesel voor landbouwvoertuigen afschaffen. Als concessie aan de boeren zal dat gefaseerd en niet onmiddellijk gebeuren. De regering zag ook al af van een afschaffing van de vrijstelling van de verkeersbelasting voor landbouwvoertuigen.

Partner Content