België voor Europees Hof van Justitie voor fiscale vrijstelling spaarboekje

Loonindexering
© Getty

De Europese Commissie schakelt het Europees Hof van Justitie in om de fiscale vrijstelling van spaarboekjes in België aan te vechten. De Commissie gaf daarvoor eerder al twee waarschuwingen.

De rente op spaarboekjes is in ons land tot 1.020 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. In oktober 2020 opende de Europese Commissie daarvoor een inbreukprocedure tegen België. Omdat de voorwaarden voor die fiscale vrijstelling zo specifiek zijn, kunnen buitenlandse banken niet concurreren met Belgische, redeneerde de Commissie. Dat gaat in tegen het vrij verkeer van diensten. Ook op buitenlandse spaarrekeningen zou de rente moeten worden vrijgesteld. 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vroeg eind 2022 een advies van de Nationale Bank en de financiële waakhond FSMA, maar het regime veranderde tot nog toe niet. In zijn blauwdruk voor een fiscale hervorming stelde Van Peteghem voor om een algemene vrijstelling in te voeren voor alle inkomsten uit vermogen, maar die fiscale hervorming kwam er in de afgelopen legislatuur niet. 

Na twee waarschuwingen trekt de Europese Commissie nu ook naar het Europees Hof van Justitie, kondigde het dagelijks bestuur van de EU donderdag aan.

Partner Content