‘België doet er alles aan om nog dit jaar F-16’s naar Oekraïne te sturen’, zegt De Croo

Premier De Croo © Belga

Het Belgische doel is om nog dit jaar de eerste F16-’s naar Oekraïne te sturen. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag gezegd tijdens zijn persconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, en dat blijkt ook uit het akkoord met Oekraïne dat de premier eerder op de dag ondertekende.

De Croo omschreef het akkoord als ‘een grote stap vooruit’.

België maakte dit jaar al bekend dat het ‘zo snel als mogelijk’ de gevechtsvliegtuigen naar Kiev zou sturen. De levering zou afhangen van de aankomst van de eerste F-35’s die ons land bestelde. In het akkoord van dinsdag klinkt het nu dat ‘België al het mogelijke zal doen, in overleg met de bondgenoten en de partners in de F-16-coalitie, om de eerste levering te versnellen, indien mogelijk voor het einde van 2024, zonder zijn veiligheid en de operationaliteit van zijn luchtcapaciteit in gevaar te brengen en rekening houdend met de levering van de F-35’s.’

Tegen 2028 wil België ‘een geschat aantal’ van 30 gevechtsvliegtuigen leveren.  De Belgische militaire hulp is bedoeld ‘om gebruikt te worden door het Oekraïense leger, op Oekraïens grondgebied’, zei De Croo nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content