Alexander De Croo streng voor Europese Centrale Bank: ‘De spaarder is opnieuw de klos’
Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo is niet mals voor het beleid van de Europese Centrale Bank. Afgelopen vrijdag legde hij in Helsinki het vuur aan de schenen van ECB-voorzitter Mario Draghi. ‘Zijn beleid vergroot de ongelijkheid’, aldus De Croo.
Vicepremier Alexander De Croo woonde afgelopen vrijdag een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën bij in Helsinki. Op die ontmoeting werd de beslissing van de Europese Centrale Bank om opnieuw staatsobligaties op de secundaire markt op te kopen en de strafrente te verstrengen voor banken die hun geld bij de ECB parkeren besproken. De afscheidnemende ECB-voorzitter Mario Draghi, die de zogenaamde bazooka donderdag aankondigde, krijgt voor zijn plannen heel wat kritiek.
Ook De Croo is niet echt opgezet met de plannen van Frankfurt. ‘Ik heb Draghi enkele kritische vragen gesteld over de bezorgdheden die het gros van de lidstaten heeft’, zegt hij aan Knack. ‘Is er hier geen sprake van een overreactie? We halen het inflatiedoel van twee procent inderdaad niet, maar we zitten ook niet in een recessie. Draghi beargumenteert dat de markt slecht zou reageren gezien hij meermaals aangegeven had dat de ECB zou tussenkomen en bijkomend geld in de economie zou pompen. Wel, misschien moet hij dan maar eens stoppen met die verwachtingen te creëren’, klinkt het.
Bovendien vreest de minister van Financiën dat de ongelijkheid door de plannen van de Europese Centrale Bank zal toenemen. ‘De rente zal laag blijven en dat terwijl de gewone spaarder nu al enkele jaren de klos is. Zulke grootschalige opkoopprogramma’s zorgen ook voor ‘assetinflatie’. De vastgoed- en de huurprijzen blijven stijgen en daar genieten vooral de hogere inkomens van. Het klopt natuurlijk dat het programma heel wat werkgelegenheid heeft gecreëerd, maar mensen die voor een laag inkomen werken gaan er weinig op vooruit. De politiek van de ECB begint veel negatieve effecten te krijgen’, aldus De Croo.
De volgende Europese Commissie weet wat haar te doen staat.
Alexander De Croo
Tot slot vreest De Croo dat de strafrente en lage spaarrente banken ertoe zal dwingen om nog verder te herstructureren. ‘Dit heeft een enorme invloed op de financiële sector. De Belgische banken staan door de langdurig lage rente standen onder een enorme druk. Om nog maar te zwijgen over de pensioenfondsen. In België is er natuurlijk nog een wettelijke pensioenpijler, maar in pakweg Nederland zal het lage rendement zich nadrukkelijker laten voelen.’
Mogen we onder impuls van Christine Lagarde, de Française die volgende maand de fakkel van Draghi overneemt, een andere koers verwachten? De Croo is niet erg hoopvol. ‘Bij eerdere toespraken heeft Lagarde al aangegeven dat ze zijn koers zal voortzetten.’
De Croo treedt Draghi wel bij in de eis om dat het Europese monetaire beleid wel aangevuld moet worden met een gecoördineerd fiscale aanpak die investeringen in de economie stimuleert. ‘Vandaag staat de ECB eigenlijk alleen beleid te voeren, waardoor ze gedwongen wordt steeds verder te gaan met puur monetaire politiek. Het is dringend dat dit aangeguld wordt met een stimulerende fiscale politiek die gecoordineerd is op europees niveau. Het gebrek aan slagkracht van de Europese Commissie is eigenlijk de basis van het probleem. De volgende Europese Commissie weet wat haar te doen staat’, besluit De Croo.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier