36 ziekenhuisopnames na stierenrennen in Pamplona

Pamplona © Getty

In het Spaanse Pamplona zijn zondag de laatste stierenrennen gelopen. In totaal werden bij deze editie van de San Fermin-feesten, die vorige zaterdag begonnen, minstens 36 lopers opgenomen in het ziekenhuis. Dat melden Spaanse media.

Alleen al zondag ging het om zeven lopers die verwondingen opliepen. Meestal komen de deelnemers er van af met kneuzingen en blauwe plekken. De negen dagen durende San Fermin-feesten zijn vooral bekend voor de stierenrennen in de straten van Pamplona.

Het stadsfestival gaat al tot de middeleeuwen terug en bestaat uit een combinatie van concerten, religieuze processies, vuurwerk en feesten die tot in de vroege uurtjes doorgaan. Het was de bekende Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway die het festival vereeuwigde in zijn roman ‘The Sun Also Rises’ uit 1926.  

De San Fermin-feesten trekken bezoekers uit de hele wereld aan, die vooral gefascineerd blijken door de stierenrennen, of ‘encierros’. Elke ochtend worden om 8 uur zes stieren losgelaten die zich een weg moeten banen over 850 meter aan geplaveide straten.  

De traditie wil dat de grootste durvers zo dicht mogelijk bij de stieren proberen te komen. Sinds 1911 zijn al zeker zestien mensen om het leven gekomen – de laatste in 2009. Elk jaar raken ook tientallen mensen gewond in het tumult of door een onzacht contact met een van de dieren.

Lees meer over:

Partner Content