Eurocommissaris stuurt EBU boze brief
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas heeft Eurovisiesongfestival-organisator EBU in een brief gevraagd om uit te leggen waarom de Europese vlag werd geweerd uit de arena in het Zweedse Malmö, waar het festival zaterdag plaatsvond. Die beslissing ‘werpt een schaduw over wat bedoeld is als een vreugdevolle gebeurtenis voor mensen in heel Europa’, schrijft de Griek.
Het Eurovisiesongfestival van afgelopen weekend was door de controversiële deelname van Israël en de diskwalificatie van de Nederlandse inzending Joost Klein al geen onbesproken editie, en toen uitlekte dat de Europese vlag uit de zaal werd geweerd kwam daar nog een rel bovenop. De Europese Commissie reageerde meteen boos op X.
De Commissie zou contact opnemen met de organisatie, de European Broadcasting Union of EBU, kondigde een woordvoerder maandagmiddag aan. Dat is intussen gebeurd in de vorm van een brief van Margaritis Schinas, naast vicevoorzitter van de Commissie ook bevoegd voor ‘de Europese manier van leven’. De brief is gericht aan voorzitster Delphine Ernotte Cunci en Martin Österdahl, die verantwoordelijk is voor het Eurovisiesongfestival binnen de EBU.
In de brief zegt de Griek te betreuren dat de EBU deelnemers verhinderde om met de Europese vlag te zwaaien tijdens de finale op zaterdag. Die beslissing heeft ‘een schaduw geworpen over wat bedoeld is als een vreugdevolle gebeurtenis voor mensen in heel Europa en over de hele wereld om samen te vieren’, schrijft Schinas.
Bovendien heeft de EBU volgens hem ‘een symbool dat alle Europeanen verenigt in diskrediet gebracht op minder dan een maand voor de Europese verkiezingen en in tijden van geopolitieke spanningen, met de EU als doelwit van kwaadwillende en autoritaire actoren’.
Hij verwijt de EBU een ‘incoherente aanpak’, die ‘mezelf en vele miljoenen kijkers heeft doen afvragen waarvoor en voor wie Eurosong staat’. Schinas vraagt de EBU nu om uitleg en roept de organisatie op om haar verantwoordelijkheid in de kwestie te nemen. ‘Ik verwacht dat de waarden vrede, tolerantie en inclusiviteit in de toekomst eerbiediger worden behandeld’, concludeert hij.