‘EU-afspraken moeten voorkomen dat vluchtelingen shoppen tussen landen’
In de Siciliaanse stad Catania en in de Griekse havenstad Piraeus wordt de laatste hand gelegd aan de zogenoemde Europese ‘hotspots’, asielkantoren die vluchtelingen selecteert en doorverwijst.
‘De Europese asielcentra in Griekenland en Italië zijn bijna klaar’, vertelt Robert Visser (directeur van het Europees Asielagentschap) in de Volkskrant. Syriërs en Eritreërs die aankomen in die landen kunnen dus beter wachten op de opening van de kantoren vooraleer ze doorreizen, klinkt het.
‘Zij maken sowieso kans op een asielstatuut en kunnen via de reguliere weg naar onder meer Duitsland en Zweden reizen, zonder in mensonterende toestanden aan de Oost-Europese grenzen te belanden’, aldus Visser.
Beslissing aanvechten?
In de Siciliaanse stad Catania en in de Griekse havenstad Piraeus wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de zogenoemde Europese ‘hotspots’ waar vluchtelingen geholpen worden zich te registreren, waar ze geselecteerd worden en doorgestuurd indien ze aan de voorwaarden voldoen. Als het Europees Parlement zijn toestemming geeft kunnen de hotspots binnen enkele weken in werking treden.
De Europese Raad besliste op 16 juni om ‘hotspots’ voor asielzoekers op te richten. Een voorstel dat in goede aarde viel bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar tegelijkertijd ook op kritiek kon rekenen. ‘Deze hotspots lossen de drama’s op zee niet op’, klonk het bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘En wat met de beroepsprocedure? Afgewezen asielzoekers hebben het recht om in beroep te gaan tegen een negatieve beslissing. Maar zoiets als een Europese Raad voor Vreemdelingenbetwistingen bestaat niet.’
Shoppen tussen verschillende landen
Hotspots oprichten buiten de Europese Unie, daar is Visser geen voorstander van. Dat lijkt hem praktisch niet haalbaar. ‘In de praktijk wordt 65 procent van de asielaanvragen afgewezen. Met een kantoor in Turkije of Afrika verlaag je vooral de drempel voor economische migranten om ook een kansje te wagen. Dat zal zeker een aanzuigende werking hebben.’
Op 14 september komen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bijeen om de vluchtelingenproblematiek te bespreken. Volgens Visser is de belangrijkste inzet dat de ‘verschillende lidstaten zich houden aan de bestaande Europese asielafspraken, zodat vluchtelingen niet meer gaan shoppen tussen verschillenden landen.’ (AVE)
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier