Estland
Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.
Estland
Lid sinds: 2004
Aantal parlementszetels: 6
56% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.
Hoe verloopt de Europese campagne?
In vergelijking met heel wat EU-landen krijgen de Europese verkiezingen veel aandacht in Estland. Er is aandacht voor Europese thema’s, terwijl Europese verkiezingen in de meeste landen een soort verkapte evaluatie zijn van hoe de regering het doet. Het economisch verschil tussen de Noord- en Zuid-Europese landen en de aanpak van de crisis zijn zowat de voornaamste thema’s van de verkiezingen. Er is ook een geopolitieke bezorgdheid, door de grote Russische minderheid. Estland en Rusland hebben pas in februari de grens vastgelegd.
Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?
Voor Estland is het EU-lidmaatschap een succesverhaal. De EU heeft op tien jaar tijd voor aanzienlijke economische ontwikkeling gezorgd. Estland heeft handig gebruik gemaakt van de Europese fondsen. Maar de voornaamste verwezenlijking is de geopolitieke positionering: weg van de Russische invloedssfeer. Daardoor stellen zelfs de meest eurosceptische partijen het EU-lidmaatschap niet in vraag.
Neemt het euroscepticisme toe in uw land?
Estland scoort bijna altijd bij de meest positieve landen in de Europese onderzoeken. Zelfs de eurosceptische partijen stellen het EU-lidmaatschap niet in vraag. Het is natuurlijk zo dat er meer kritiek te horen is, maar dat komt vooral door de economische crisis. Dat is ook logisch. Pas in momenten van crisis voel je echt dat je deel uitmaakt van een Unie.
Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?
Voormalig commissievoorzitter Romano Prodi heeft ooit gezegd: ‘Europa is als een fiets. Je moet ermee rijden, anders val je om.’ Ik denk dat Europa zich terug grote doelen moet durven stellen. Naast een economische crisis maakt de EU ook een identiteitscrisis door: wie zijn we, en waar gaan we naartoe? Er moet meer politieke en economische integratie komen, waarbij het parlement de democratische controle moet garanderen. Dat zal bovendien moeten gebeuren in een eurosceptischer parlement moeten gebeuren. Pro-Europese partijen zullen moeten tonen dat ze het verschil kunnen maken.
(Stefano Braghiroli, Universiteit van Tartu)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier