Erdogan wint Turkse presidentsverkiezingen
In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan de presidentverkiezingen al in de eerste ronde gewonnen. Met de overstap van een parlementair naar een presidentieel systeem trekt Erdogan de komende vijf jaar nog meer macht naar zich toe.
Momenteel zijn volgens de kiescommissie al 97,7 procent van de stemmen ingevoerd in het centrale informaticasysteem. ‘Uit de resultaten blijkt dat de heer Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid van de geldige stemmen heeft binnengehaald’, zei Güven in de nacht op maandag. ‘Het aantal stemmen dat nog niet in het systeem zit, zal geen invloed hebben op het resultaat.’
Zelf ging Güven niet concreet in op de verkiezingsuitslag. Het staatspersagentschap Anadolua sprak eerder al van 52,5 procent voor Erdogan, tegenover 30,8 procent voor zijn grootste uitdager Muharrem Ince van het centrumlinkse CHP.
Ruim 60 miljoen Turken waren zondag opgeroepen om te stemmen, van wie meer dan 3 miljoen in het buitenland. Volgens Anadolu lag de opkomst op 87 procent. Ook bij de parlementsverkiezingen komt Erdogan er als winnaar uit, klinkt het. Zijn AKP zou 340 van de 600 zetels bemachtigen.
De oppositiepartijen CHP en de de pro-Koerdische HDP klagen echter onregelmatigheden aan tijdens de stembusgang. Ze beschuldigden Anadolu daarnaast ook van ‘manipulatie’. Volgens hen publiceerde het bewust valse resultaten.
‘Turkije doorstaat democratische test’
Turkije heeft ‘een nieuwe democratische test doorstaan’ en stelt daarmee ‘een voorbeeld voor de hele wereld’, zei Erdogan nadat de kiescommissie had bekendgemaakt dat het zittende staatshoofd de presidentsverkiezingen al in de eerste ronde had gewonnen. ‘Onze democratie heeft gewonnen, de wil van het volk heeft gewonnen, Turkije heeft gewonnen’, zo sprak hij zijn aanhangers toe aan het hoofdkwartier van zijn partij AKP in Ankara.
Erdogan bedankte het Turkse volk ook voor de massale opkomst bij de stembusgang, volgens hem de hoogste in de geschiedenis van Turkije. Ruim 60 miljoen Turken, van wie meer dan 3 miljoen in het buitenland, waren kiesgerechtigd.
Presidentieel systeem
Zondagavond vierden Erdogans aanhangers al feest in de straten van Istanboel. ‘Met een opkomst van bijna 90 procent heeft Turkije de hele wereld een lesje in democratie gegeven’, verklaarde de uittredende president nog.
Erdogans overwinning markeert de overgang van een parlementair naar een presidentieel systeem, waarbij hij de komende vijf jaar nog meer macht naar zich toetrekt.
Feest in Berlijn en Rotterdam
Niet alleen in Turkije, maar ook in Europese steden vierden aanhangers van Recep Tayyip Erdogan zondagavond feest. Dat was onder meer het geval in het Duitse Berlijn en het Nederlandse Rotterdam.
In de Duitse hoofdstad zijn honderden aanhangers van de Turkse regeringspartij AKP samengekomen in de winkelboulevard Kurfürstendamm en op de Breitscheidplatz, waar ze met Turkse vlaggen en foto’s van Erdogan zwaaiden. De politie werd op het plein ingezet om de bekende Gedächtniskirche te beschermen.
De Turkse kiezers stemden in Duitsland overigens overwegend voor Erdogan, zo berichtte het staatspersagentschap Anadolu.
Ook in Nederland trokken feestvierende Turken op straat. Erdogan-aanhangers reden met toeterende auto’s rond en staken vuurwerk af.