Erdogan wil dat NAVO samenwerking met Israël stopt

Recep Tayyip Erdogan. © Getty

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal binnenkort niet meer instemmen met samenwerkingen tussen de NAVO en Israël, een partnerland van de verdragsorganisatie.

Het NAVO-land Turkije zal zulke initiatieven niet langer aanvaarden ’tot er een alomvattende en duurzame vrede in de Palestijnse gebieden’ is, stelde Erdogan na de top van de westerse alliantie in Washington.

‘Het is voor de Israëlische regering – die de fundamentele waarden van ons bondgenootschap met de voeten treedt – onmogelijk haar partnerschap met de NAVO voort te zetten’, schrijft Erdogan op het platform X.  Turkije is NAVO-lid sinds 1952. Israël is geen lid van de militaire verdragsorganisatie, maar een partnerland waarmee een uitgebreide samenwerking bestaat.

De organisatie en Israël werken al bijna 30 jaar samen op vlak van wetenschap, technologie, de strijd tegen terrorisme, civiele bescherming, de bestrijding van massavernietigingswapens en rond thema’s zoals vrouwen, vrede en veiligheid. Israëlische soldaten nemen ook deel aan militaire oefeningen van de alliantie.

De betrekkingen tussen Israël en Turkije zijn sterk verslechterd sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook, na de ongeziene aanval van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas op Israël op 7 oktober. Erdogan noemde Hamas een ‘bevrijdingsorganisatie’ en vergeleek de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met Adolf Hitler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content