Erdogan reikt Koerden de hand
Turks premier Recep Tayyip Erdogan heeft een reeks maatregelen aangekondigd, waarmee hij tegemoet komt aan de Koerdische minderheid.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil een reeks hervormingen doorvoeren die de rechten van etnische minderheden moet verbeteren. Zo wil hij de kiesdrempel van 10 procent afschaffen, die het voor Koerdische politieke partijen onmogelijk maakt om in het Turkse parlement te raken. Er mag voortaan ook campagne worden gevoerd in minderheidstalen.
Taalwetgeving
Daarnaast wil premier Erdogan ook de taalwetgeving versoepelen. Zo wordt het in Turks-Koerdistan binnenkort weer mogelijk om Koerdische plaatsnamen te gebruiken. Tot voor kort waren alleen de Turkse varianten er officieel toegestaan. Bovendien mag er in privéscholen les worden gegeven in andere talen dan het Turks.
Turkije wil verder ook het gebruik van de letters q, w en x toestaan in wetsdocumenten. Die letters bestaan niet in het Turks, maar ze worden wel gebruikt in het Koerdische alfabet. Het verbod op die letters leidde er in het verleden toe dat mensen met die letters in hun naam zich niet wettelijk konden laten registreren.
Minderheden
Door zijn toegevingen hoopt Erdogan de Koerden te apaiseren. Bij het conflict tussen de Turkse overheid en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK vielen sinds 1984 al ongeveer 40.000 doden. De Koerden maken in Turkije naar schatting 20 procent van de bevolking uit. Vertegenwoordigers van de Koerdische minderheid onthalen de maatregelen op scepsis.
Turkije heeft ook toegevingen gedaan aan enkele andere minderheidsgroepen. Zo is het bereid om onteigend land terug te geven aan een Syrisch-orthodoxe klooster. Enkele andere verhoopte concessies aan de alevieten en de Grieks-orthodoxe kerk bleven uit. Maar de Turkse premier kondigde ook aan dat er later meer hervormingen zullen plaatsvinden.
Hoofddoekenverbod
Premier Erdogan is verder van plan om het hoofddoekenverbod af te schaffen voor vrouwen in overheidsdienst. Dat verbod werd destijds ingevoerd door Mustafa Kemal Atatürk, die Turkije omvormde tot een prowesterse, seculiere staat. Het hoofddoekenverbod blijft wel nog steeds van kracht voor het gerecht, het leger en de politie.
De aankondigingen van premier Erdogan worden voorzichtig positief onthaald door de Europese Uitbreidingscommissie, omdat het de toetreding van Turkije tot de Europese Unie kan vereenvoudigen. “We zien erop toe hoe de nieuwe maatregelen worden toegepast in de wetgeving en in het dagelijkse leven”, aldus woordvoerder Peter Fule. (Belga/YD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier