Robbert de Witt
‘Eindelijk zet NAVO de schijnwerpers op Poetin-hulp van Peking’
China speelt rond de Oekraïne-oorlog een schijnheilig spel, en het is goed dat Peking eens duidelijk wordt gemaakt dat dit wordt doorzien. Ook met het oog op een steeds waarschijnlijker tweede presidentstermijn voor Donald Trump, schrijft Robbert de Witt (EW).
Vaak spreekt een reactie boekdelen over de kracht van een beschuldiging. De Chinese woordvoerder bij de Europese Unie was namelijk furieus over de verklaring ter afsluiting van de NAVO-top deze week in Washington. Die staat, volgens Peking, vol ‘provocaties en leugens’ over de Volksrepubliek China en getuigt van ‘Koude Oorlog-retoriek en oorlogszuchtige taal’.
Toe maar.
De werkelijkheid is dat de communistische machthebbers in Peking weliswaar de mond vol hebben van vredesonderhandelingen en een politieke oplossing, maar achter de schermen inderdaad de Russische oorlogsindustrie faciliteren.
Grootschalige Chinese steun voor Russische defensie-industrie
Dat werd – eindelijk – openlijk benoemd. China is ‘een doorslaggevende ondersteuner van de Russische oorlog tegen Oekraïne’, als gevolg van het Chinees-Russische partnerschap-zonder-grenzen en de grootschalige Chinese steun voor de Russische defensie-industrie.
Denktank Center for Strategic and International Studies toonde eerder dit jaar al uitgebreid aan dat China voor miljoenen dollars aan chips, onderdelen voor gevechtsvliegtuigen, navigatieapparatuur en andere cruciale spullen leverde aan de Russen. Waarmee de Westerse sancties tegen Rusland, bedoeld om de agressie-oorlog tegen Oekraïne te bemoeilijken, effectief worden omzeild.
Geen stroop meer om de mond
Vermoedelijk zal dit toch krachtige NAVO-statement niet worden opgevolgd met sancties die zó zwaar zijn dat China Moskou laat vallen. Het maakt Xi Jinping en de zijnen wél duidelijk dat ze na de VS ook de Europese NAVO-landen geen stroop meer om de mond kunnen smeren.
Vanwege enorme economische belangen – denk alleen al aan de Duitse autoproducenten die in China actief zijn – was er lange tijd grote vrees om de Chinezen te kapittelen. Maar het besef in Europa groeit gelukkig dat aanmodderen zinloos is, als Oekraïne nog een kans wil maken tegen over het grotere Rusland.
De Chinese betrokkenheid bij de Oekraïne-oorlog publiekelijk aanwijzen, is bovendien nuttig met het oog op de groeiende kans op ‘Trump 2.0’: Donald Trump was in zijn eerste periode in het Witte Huis veel feller tegenover China, dan tegenover Rusland. Hem moet duidelijk worden dat die twee autoritaire landen niet zomaar kunnen losgekoppeld. De één aanpakken en vriendjes worden met de ander, dat gaat niet.
Oorlog in Oekraïne: alles wat u moet weten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier