Hubert van Humbeeck

‘Ook in Israël groeit het gevoel dat Benjamin Netanyahu de oorlog langer rekt dan nodig is’

In Israël zelf groeit nu ook onder generaals ongenoegen over de aanpak van de oorlog.

‘We weten echt niet waarover hij het heeft’, klaagde een woordvoerder van Joe Biden na een venijnige uithaal van de Israëlische premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu over wat hij het gebrek aan Amerikaanse steun aan zijn oorlog met Hamas noemde. Netanyahu bracht de boodschap in het Engels, zodat ze in Washington goed zou worden begrepen. Biden had net daarvoor nog een omvangrijk militair steunpakket aan Israël goedgekeurd. ‘Niemand deed meer voor Israël dan wij.’ Washington voelde zich zo verongelijkt dat een vergadering met Israël over Iran prompt werd afgezegd.

Joe Biden kijkt ook niet uit naar 24 juli. Dat is de dag waarop Netanyahu op invitatie van de Republikeinse Partij een toespraak houdt voor het verenigde Amerikaanse parlement. Het Witte Huis vreest dat hem daar, in volle campagne voor de presidentsverkiezingen, een forum wordt geboden om nog een keer naar Biden uit te halen. De Democraten herinneren zich maar al te goed hoe Bibi in 2015 van net zo’n gelegenheid gebruik maakte voor felle kritiek op de nucleaire deal van Barack Obama met Iran.

Washington vreest dat Netanyahu gokt op een terugkeer van Donald Trump.

Ondertussen groeit in Israël zelf nu ook onder generaals ongenoegen over de aanpak van de oorlog. Zij vinden dat Netanyahu het land zand in de ogen strooit met de gedachte dat Hamas echt kan worden uitgeroeid. Ze pleiten voor een pauze in de gevechten. Het land moet de kans krijgen om op adem te komen en zich te hergroeperen, eventueel met een nieuwe regering. Maar Netanyahu weigert een staakt-het-vuren, dat de gijzelaars thuis kan krijgen. Zeker Washington vreest steeds meer dat hij de oorlog bewust verlengt om het eigen hachje te redden én gokt op een terugkeer van Donald Trump.

Tegelijk dreigt een oorlog op twee fronten, met Hamas in Gaza en Hezbollah aan de grens met Libanon. Israëlische generaals beseffen dat een oorlog met Hezbollah uiteindelijk niet te vermijden is – maar ze voeren hem liever niet nu. De extreemrechtse partijtjes die de coalitie van Netanyahu overeind houden, hebben er alvast voor gezorgd dat ze niet op versterking uit de ultraorthodoxe gemeenschap kunnen rekenen: die hoeft nog altijd niet naar het leger. Extreemrechts zorgt er ook voor dat het bestuur over de bezette Westelijke Jordaanoever geleidelijk van het leger wordt overgedragen aan een civiele autoriteit. En dus in feite naar de kolonistenbeweging zelf, die alle Palestijnen daar weg wil.

Dat is flagrant in strijd met het internationale recht, maar daaraan heeft Israël op dit moment geen boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content