Eerste vrouwelijke kamikaze van Frankrijk was tot voor kort ‘fuifnummer’
Hasna Aïtboulahcen, de 26-jarige kamikaze, stond tot niet zolang geleden bekend als iemand die bezig was met fuiven, roken, drinken en vriendjes, terwijl religie haar gestolen kon worden. ‘Ik heb haar nooit een koran zien openen’, aldus haar broer.
Het tafereel werd gedeeltelijk vastgelegd.
Woensdagochtend, tijdens de politiebelegering van een appartement in Saint-Denis, roept een vrouw door een raam: “Help me”. En nog een keer: “Help me”. De politie roept haar op zich te tonen. De vrouw toont haar handen, die ze in de lucht steekt, maar niet haar gezicht. Kort daarna verdwijnt ze weer uit zicht.
De agenten bestormen het appartement. De vrouw is de eerste persoon die ze binnen zien. Een agent probeert een gesprek aan te knopen. “Waar is je vriend?”, vraagt hij, wellicht doelend op Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, van wie werd vermoed dat hij zich in het appartement bevond. “Hij is mijn vriend niet”, luidt het antwoord. Volgens Der Spiegel draagt ze een automatisch wapen.
Seconden na die laatste woorden blaast Hasna Aïtboulahcen (de naam wordt soms ook als Aït Boulahcen weergegeven) zichzelf op. De explosie is zo krachtig dat er een gat in de verdieping wordt geslagen. De politie gaat er vanuit dat ze met haar hulpgeroep agenten op het verkeerde been heeft willen zetten, eventueel politiemensen heeft gelokt om hen bij haar explosie te kunnen doden. De agenten zijn volgens het officieel rapport lichtgewond.
Korte tijd later kwam Abdelhamid Abaaoud om onder politievuur. Hij was, volgens onbevestigde politiebronnen, haar neef.
‘Nooit een koran geopend’
Intussen proberen media, op basis van gesprekken met kennissen en familieleden, een biografie van “de eerste vrouwelijke kamikaze van Frankrijk” te construeren.
Tot vorig jaar was ze officieel bedrijfsleider van een klein bouwbedrijf, dat in mei 2013 met een startkapitaal van 10.000 euro was opgericht: Beko Construction, gevestigd in Epinay bij Parijs. Begin 2014 werd het bedrijf opgedoekt.
Ze bracht weinig tijd door in het bedrijf, wat sommigen doet vermoeden dat het een dekmantel was.
Brother of Paris suicide bomber says she had no interest in religion; had given up on life. https://t.co/t8gjGYVBBx pic.twitter.com/ch6HpwHAsJ
— Jim Roberts (@nycjim) November 19, 2015
Ze was in 1989 geboren in Clichy-la-Garenne, net buiten Parijs. Haar ouders waren in de jaren 70 uit Marokko gemigreerd. Zijzelf had de dubbele nationaliteit, Frans-Marokkaans. Volgens haar broer Youssef, die zondag nog met haar had gebeld, had ze een moeilijke jeugd, met geweldpleging. Religieus was ze tot zijn ergernis nooit geweest. “Ik heb haar nooit een koran zien openen”, aldus die broer in gesprek met The Daily Mail, “ze begon pas een maand geleden een hoofddoek te dragen”. Die laatste bewering spreken anderen tegen. Het was al minstens enkele maanden dat ze hoofddoeken droeg, zeggen kennissen.
Volgens Youssouf was het juist haar “losse levenswandel”, met vriendjes, sigaretten en alcohol, die hem en de familie zorgen baarde.
“Ze leefde in haar eigen wereld. Ze had geen belangstelling voor haar religie. Ze zat verzonken in haar telefoon, met Facebook of WhatsApp. Ik zei dat ze daarmee moest ophouden, maar ze luisterde niet. Ze zei dat ik niet haar vader of haar echtgenoot was, en dat ik haar met rust moest laten”. Tijdens het moeizaam telefoongesprek op zondag gaf ze, zegt haar broer, de “indruk dat ze het gehad had met het leven”.
Na een heel moeilijke jeugd waarin ze van pleeggezin naar pleeggezin werd versast, en in andere pleeggezinnen belandde dan haar broer, stond ze al enkele jaren terug in contact met haar ouders, die toen ze jong was gescheiden waren. Ze ging geregeld haar vader opzoeken in Creutzwald, aan de Duitse grens. Volgens de plaatselijke krant Le Républicain Lorrain stond ze daar bekend als fuifnummer. Haar vader zou al sinds juli in Marokko verblijven, waar hij sinds zijn scheiding steeds meer tijd doorbracht.
‘Cowboy-vrouw’
“Ze was extravert, een beetje excentriek. Ze had absoluut niks van een kamikaze en dronk alcohol”, vernam de krant bij buurtbewoners. Ze kwam geregeld naar het plaatsje en logeerde dan 2-3 weken bij haar vader. “We herinneren ons haar heel goed. We noemden haar ‘de cowboy-vrouw’ omdat ze altijd een grote hoed droeg”.
Amin Abou, 26, een inwoner van Creutzwald, vertelde dat hij samen met haar Duitse clubs bezocht, omdat de alcohol er goedkoper was.
“Ze hield van feestjes en clubs, van alcohol en sigaretten. Ze had een slechte reputatie. Ze had veel vriendjes maar niets ernstigs”.
Een andere partygenoot, Mattius Jacques, 24, omschreef haar als “normaal. Ze droeg westerse kleren, nooit een hoofddoek. Ze ging niet naar de moskee of bad niet. Ze had het nooit over het nieuws, over Palestina of wat dan ook. Ze was helemaal niet religieus. Ze leefde een vrij leven, altijd fuivend. Haar vader had geen bezwaar. Hij is cool. Hij speelt gitaar. Hij werkte in een autofabriek, maar is nu met pensioen. Hij gaat vaak naar de moskee maar hij is niet strikt.”
Een oudere bewoner noemde haar behulpzaam. “Ze hielp met mijn boodschappen dragen”.
Drugs?
Ergens dit jaar, of laat vorig jaar, is er een ommezwaai in haar leven gekomen. La Dernière Heure bekeek haar Facebookpagina, voor die werd gesloten. Die zou een lofzang bevat hebben op Hayat Boumédienne, de gezellin van Amedy Coulibaly, die ten tijde van de aanslagen tegen Charlie Hebdo een dodelijke gijzeling uitvoerde in een joodse supermarkt. Boumédienne werd ervan verdacht dat ze hulp verleend had aan de terreuracties.
Maar volgens een vriendin, die anoniem op de BBC getuigde, was ze nog altijd “een goed persoon. Ze was de weg kwijt. Ze had haar moeilijkheden gehad met de pleeggezinnen.” Ze moet onder de invloed van drugs geweest zijn, of van een persoon, aldus die vriendin. “Anders zou ze zoiets niet hebben kunnen doen”.
De voorbije maanden voerde de politie een onderzoek naar Hasna Aïtboulahcen, misschien omwille van haar radicalisering, maar volgens andere bronnen op verdenking van drugshandel.
Ze had haar haar geblondeerd, misschien om veiligheidsdiensten op het verkeerde been te zetten. Enkele uren voor de fatale confrontatie met de politie, was ze proviand gaan halen in de plaatselijke Kentucky Fried Chicken.
(RR)
Aanslagen Parijs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier