Eerste Democratische verkozene roept Biden op om stap opzij te zetten

Lloyd Doggett, lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Democraten in Texas, heeft als eerste verkozene van de Democratische partij huidig president en presidentskandidaat van de Democraten Joe Biden opgeroepen om zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. “Er staat te veel op het spel om een overwinning van Trump te riskeren – het is een te groot risico om ervan uit te gaan dat wat op een jaar tijd of tijdens het debat niet kon worden goedgemaakt, nu wel nog kan worden rechtgezet”, schreef Doggett op X.

“President Biden redde onze democratie door ons van Trump te verlossen in 2020. Hij moet ons niet met Trump opzadelen in 2024”, klinkt het voorts.

De 77-jarige Doggett, die sinds 1994 in het Huis van Afgevaardigden zetelt, verwijst ook expliciet naar Lyndon B. Johnson. Die trok zich in 1968 als zittend president terug uit de presidentsverkiezingen door de onvrede over het verloop van de Vietnamoorlog.

Als reden voor zijn oproep verwijst Doggett naar het voor Biden catastrofaal verlopen debat van afgelopen donderdag. “In plaats van stemmers gerust te stellen, faalde de president om zijn vele verwezenlijkingen te verdedigen en de vele leugens van Trump bloot te leggen.” Dat terwijl Biden al een jaar lang achterop hinkt in de peilingen.

Het Democratisch Congreslid verwijst ook naar Bidens uitspraak dat hij een ‘overgangsfiguur’ zou zijn. “Hij heeft nu de kans om een nieuwe generatie van leiders aan te moedigen waaruit een kandidaat kan worden gekozen die ons land kan verenigen tijdens een open en democratisch proces.”

Doggett sluit zijn betoog af door te stellen dat zijn oproep geen afbreuk doet aan de vele verwezenlijkingen van de huidige Democratische president. ‘Ik hoop dat hij de moeilijke beslissing zal nemen om zich terug te trekken. Ik vraag het met alle respect om dat te doen”, besluit hij.

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, gaf op haar beurt aan dat het “legitiem” is dat er vragen worden gesteld rond de gezondheidstoestand van de 81-jarige president. Dat deed ze dinsdag tijdens een interview op tv-zender MSNBC. “Ik denk dat het legitiem is om zich af te vragen of dit slechts een episode is of een blijvende aandoening”, aldus de 84-jarige afgevaardigde van Californië.

Pelosi voegde er wel meteen aan toe dat ze zelf geen arts is en “niet kan zeggen wat er zal gebeuren binnen drie à vier jaar. Maar ik denk dat hij (…) een groot president zal blijven.”

Partner Content