Een ‘open hart’ als verdoken sneer: ‘Kritiek van brexit-voorstanders werkt Donald Tusk steeds meer op de zenuwen’

Donald Tusk © Reuters
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

‘De harten van de Europeanen blijven open.’ Zo laat Donald Tusk de deur open voor als de Britten van mening veranderen over de brexit. Al is de uitspraak vooral bedoeld om Britse critici op hun plaats te zetten.

Als de Britten terugkomen op hun beslissing om uit de Europese Unie (EU) te stappen, zullen de Europeanen dat aanvaarden. Dat was de boodschap die Europees president Donald Tusk dinsdagmiddag gaf in het Europees Parlement.

‘Als de Britse regering vasthoudt aan haar beslissing, wordt de brexit in maart volgend jaar realiteit. Met alle negatieve gevolgen vandien. Tenzij onze Britse vrienden natuurlijk van mening veranderen. Zoals David Davis (de Britse Brexit-onderhandelaar, nvdr.) heeft gezegd: “Als een democratie niet van mening mag veranderen, houdt ze op een democratie te zijn.” Wij, op het continent, zijn niet van mening veranderd. Onze harten zijn nog steeds open’, aldus Tusk.

Het is niet de eerste keer dat de voorzitter van de Europese Raad expliciet de deur openhoudt voor de Britten, maar er zit meer achter de ‘open harten’. Deze keer is het vooral een tweevoudige reactie op wat er zich afspeelt in het Verenigd Koninkrijk, legt Steven Van Hecke, docent Politieke Wetenschappen (KULeuven) uit.

Donald Tusk laat de deur open voor de Britten. Wat wil hij met deze uitspraak bereiken?

STEVEN VAN HECKE: Het is een boodschap aan alle brexit-voorstanders die al een hele tijd de indruk wekken dat Brussel het leven van het Verenigd Koninkrijk zuur maakt. De zwarte piet wordt nog altijd doorgeschoven naar Brussel en dat werkt Tusk steeds meer op de zenuwen. Hij zet de critici nu op hun nummer en vermeldt zelfs expliciet brexit-onderhandelaar David Davis. ‘Jullie Britten zijn wispelturig, wij veranderen niet van mening’, is de boodschap.

Er is ook al een hele tijd sprake van een tweede referendum, maar het idee om het Britse volk na de deal opnieuw te raadplegen krijgt steeds meer bijval. Op dat vlak neemt Tusk met deze uitspraak een ondersteunende houding aan.

De Britse premier Theresa May zei onlangs dat ze een tweede referendum uitsluit?

VAN HECKE: Die uitspraak neem je best met een korrel zout. Theresa May heeft ook haar belofte om nooit geen vervroegde verkiezingen uit te schrijven al gebroken.

Tusk lijkt zich open en flexibel te willen profileren. Is die boodschap enkel voor de Britten bedoeld?

VAN HECKE: Wellicht wel. Momenteel hebben de lidstaten geen verschillende houding in de onderhandelingen, maar dat kan nog komen. De Europese Unie heeft het tot nu toe gemakkelijk gehad. Vanaf maart wordt er onderhandeld over het handelsverdrag, het zal een lastige klus worden om de EU-lidstaten in dat dossier op één lijn te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content