Hubert Van Humbeeck
‘Biden en Netanyahu lusten elkaar niet. Maar ze zijn in deze oorlog tot elkaar veroordeeld’
Dat de oorlog aansleept, komt Joe Biden slecht uit. Hij moet Israël blijven steunen, terwijl die steun hem een deel van zijn achterban en dus zijn herverkiezing kan kosten.
Is er een plan of is dat er niet? Het begon ermee dat de Amerikaanse president Joe Biden zei dat Hamas geen gevaar meer vormt en dat Israël een plan heeft om de gevechten in Gaza te stoppen. Dat was duidelijk niet naar de zin van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die geen dag later liet weten dat er, wat hem betreft, niets was veranderd: er komt geen staakt-het-vuren zolang Hamas niet volledig is verslagen. Om een medewerker vervolgens te laten vertellen dat er wel degelijk een plan is, maar dat het bijlange niet klaar is. En dus zette Israël zijn aanval op de stad Rafah verder.
Dat de oorlog aansleept, komt Joe Biden slecht uit. Hij moet Israël blijven steunen, terwijl die steun hem een deel van zijn achterban en dus zijn herverkiezing kan kosten. Het werd hem aangerekend dat eerder bij een dodelijke Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp Amerikaanse bommen werden gebruikt. Was er geen sprake van een rode lijn? Biden waarschuwt dat Israël steeds meer alleen staat in de wereld, maar eigenlijk is er net zo veel onbegrip voor zijn houding in het conflict.
Het is niet de eerste keer dat Netanyahu de Amerikaanse president dwarszit.
Het plan waaraan, volgens Israël, dus nog veel werk is, voorziet in een voorlopig staakt-het-vuren van zes weken. Terwijl er in die tijd over een permanent staakt-het-vuren wordt onderhandeld, zou Israël zijn soldaten uit de bevolkingscentra in Gaza terugtrekken, er zouden gijzelaars en gevangenen worden geruild en de humanitaire hulp zou worden opgevoerd. Tot in zijn eigen oorlogskabinet wordt Netanyahu gevraagd om het gesprek aan te gaan, maar hij zegt dus niet meteen ja of nee. Zijn extreemrechtse bondgenoten dreigden ermee om de regering te laten vallen en dat plaatst hem voor een moeilijke keuze. Als zijn regering valt, wacht hem nog altijd dat proces voor machtsmisbruik en corruptie.
Het is afgezien daarvan ook niet de eerste keer dat Netanyahu deze Amerikaanse president dwarszit. Biden werkt al van voor deze oorlog met Saudi-Arabië aan een plan voor stabiliteit in het Midden-Oosten, waarbij Israël zou worden betrokken. Een deel van dat plan is dat de Saudi’s Israël erkennen, als dat land meewerkt aan de oprichting van een Palestijnse staat. Dat zou een band smeden tussen de VS, Saudi-Arabië en Israël tegen Iran.
Maar Netanyahu zet geen stap in de richting van een Palestijnse staat en hij zwijgt ook in alle talen over hoe het met Gaza en de Palestijnen verder moet. Hij staat zo elke poging om het conflict op te lossen in de weg.